Eldeki verilere göre Dünyada bilinen en eski yaşam formu 3,8 milyar yıllık. Yeryüzündeki ilk canlı hareketin iseyakın zamana kadar 570 milyon öncesine ait olduğu sanılıyordu. Ancak bulunan 2 milyar 100 milyon yıllık fosilleşmiş mukus izi, 2 milyar…
Cebelitarık'ta 10 yıl önce arkeoloji kazılarında bulunan ayak izinin 29 bin yıllık olduğu belirlendi ve bir Neandertale ait olduğu iddia edildi. Vahşi ahyvanlara ait izlerin yanında bulunan ve Neandertal'e ait olduğu ileri sürülen ayak izi,…
Arjantin’in güneyindeki Patagonya bölgesinde, boynu ve omurgası boyunca savunma dikenleri bulunan otçul bir dinozor türünün fosilleri keşfedildi. Keşfedilen fosiller doğrultusunda yeniden ‘inşa edilen’ dinozorun replikası Arjantin’in başkenti Buenos…
İspanya'da önemli Paleolitik kalıntıların bulunduğu dünyaca ünlü Altamira mağarasında envanter çalışması sırasında üç yeni tarih öncesi el izi tespit edildi. 20.000 yıldan daha eski oldukları tahmin edilen el izlerinin doğal koşulların etkisiyle çok…
Jeologlar bundan 300 milyon önce z süper kıta parçalanırken, buzullar altında olan Afrika'da o zamanlardan kalma buzul izleri bulduklarını açıkladılar.
Gelişmiş teknolojileri kullanan araştırmacılar, Lazer-Uyaranlı Florasan sistemiyle 150 yıldır kanatlı dinozor Archeaopteryx türüne ait olduğu sanılan tüyün aslında bu türe ait olmadığını, türü meçhul bir başka dinozora ait olduğunu ortaya çıkardılar.…
Salkhit Vadisinde 2006 yılında altın madeni aranırken bulunan ve Moğolistan'da o güne kadar buzul çağı yıllarında yaşamış insansı bir türe ait olduğu tahmin edilen ilk fosil parçasının yaşı radyokarbon metodu ile sanılandan 8 bin yıl önceye…
Max Planck İnsan Tarihi Bilim Enstitüsü ve Berlin Arkeoloji Enstitüsü'nün Kafkas Genetiği araştırmasına göre, 2-3 bin yıl önce Kuzey Kafkasya'daki tüm halklar genetik olarak birbirlerine çok benziyor ve göç analizlerinde Amerika, Sibirya ve Güney…
Bulgar Antarktika Programı çerçevesinde Livingston Adasında araştırmalar yapan, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesinden Türk Jeolog Prof. Şafak Altınkaynak'ın da yer aldığı uluslararası ekip, dinozorların yaşadığı Kretase döneminden kalma beş…
Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Baffin Adası'nda küresel ısınmaya bağlı olarak eriyen buzul bölgelerinde araştırma yapan bilim insanları 40 bin yıl öncesine ait bitki fosilleri buldu.
Arkeoloji alanında adından her geçen gün daha fazla söz ettiren Yapay Zeka, kullandığı algoritma ile melez insansı türü algılamayı başardı. Yapay zeka genleri tararken Neandertal ve Altay İnsanı olarak da adlandırılan Denisovan melezi insansı türün…
Bir zamanlar Neandertallerin sadece yakın mesafeden avlanabileceğini düşünen bilim insanları, şimdi uzak mesafelerden de avlanmış olabileceklerini savunuyor. Yeni arkeolojik çalışma, Neandertallerin avlanırken 20 metreye kadar isabetli mızrak…
Antalya'nın kuzeyindeki Geyik Dağlarında yürüyüşe çıkan Konyalı Hasan Hüseyin Kahrıman, kireç taşlarında bulduğu fosil kabuklarını Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özer'e gönderdi. İkilinin irtibatı…
Eretmorhipis carrolldongi, bundan 250 milyon yıl önce şimdi Çin’in bulunduğu alandaki sığ denizlerde yüzen geçen ve avlarını gagasıyla değerek bulan bir canlı çeşidiydi.
Bugün Polonya'nın bulunduğu topraklara yaklaşık 25.000 yıl önce buzul çağı avcılarının mızrakla dev bir mamutu avladığı keşfedildi. Mamutun kaburgasına gömülü bulunan mızrak Avrupa’daki buzul çağı insanlarının dev canlıları avlamak için silah…
Tarih öncesi dönemlerde canlıların nasıl hareket ettiklerini merak eden bilim insanları, 290 milyon yıllık bir sürüngen fosilinden faydalanarak robot üretti.