Amerika kıtasındaki en eski insan ayak izi bulundu

Amerika kıtasındaki en eski insan ayak izi bulundu

Şili'de 2007 yılından beri süren Pilauco arkeoloji kazılarında , 2011 yılında keşfedilen 15.600 yıllık ayak izinin, Amerika'da şu ana kadar bulunan en eski ayak izi olduğu açıklandı. Ayakizi insanoğlu'nun Amerika'ya 12,000 yıldan daha eski zamanda ayak bastığını gösteriyor

Şili'li bilim adamları, 15.600 yıl öncesine tarihlendirilen insan ayak izi bulduklarını ve bunun Amerika ana karasındaki en eski insan varlığına işaret ettiğini belirttiler.

Ayak izi, Osorno'daki Pilauco arkeoloji kazısında ortaya çıktı. Bölgedeki arkeolojik kazı çalışmaları, 2007 yılından bu yana yürütülüyordu.

Şili Austral Üniversitesi'indeki arkeologlar, ayak izinin ilk olarak 2011 yılında bir evin yanında buldular. Paleontolog Karen Moreno ve Jeolog Mario Pino'nun ayak izinin insana ait olduğunu yeni keşfettiklerini söylediler.

Pino, Osorno gazetesi El Austral'a yaptığı açıklamada Amerika ana karasında başka ayak izlerinin de bulunduğunu fakat hiçbirinin bu kadar eski bir tarihe ait olmadığını söyledi. Ayak izinin 70 kilogram ağırlığındaki yalınayak bir erkeğe ait olabileceği tahmin ediliyor.

Daha önce Osorno'nun güneyinde bulunan bir başka ayak izinin ise 1000 yıl kadar daha yeni olduğu tespit edilmişti. Mario Pino, bilim insanlarının ayak izinin bulunduğu organik bitki materyaline radyokarbon tarihleme metodu uygulayarak bulgulara ulaşabildiklerini söyledi.

Phys.org - Türkçesi: Emre Öklük - webtekno.com


Benzer Haberler & Reklamlar