Neolitik çağda evcilleştirilen köpeğin yüzü canlandırıldı

Neolitik çağda evcilleştirilen köpeğin yüzü canlandırıldı

İskoçya'da Cuween Tepesi’ndeki arkeoloji kazısında bulunan ve 4.500 yıl önce Orkney’de yaşadığı tespit edilen köpeğin kafasına adli rekonstrüksiyon uygulamasıyla yapılarak yüz hatları tespit edilmeye çalışıldı.

İskoçya Tarihi Çevre kurumu (Historic Environment Scotland: HES) ve İskoçya Ulusal Müzesi işbirliğiyle suratı yeniden canlandırılan köpek Neolitik çağda İskoçya takımadalarında evcilleştirilmişti. Collie cinsi köpek büyüklüğündeydi ve kurt benzeri özellikler taşıyordu.

Orkney’deki Cuween Tepesi’ndeki tünel mezardan arkeologlar tarafından çıkartılan 24 köpek kafatasından biri, adli tıp mensubu bir sanatçı tarafından yeniden yaratıldı.

Köpek kafataslarına yapılan radyokarbon tarihleri, MÖ 2.500 yılına ait olduklarını göstermişti.

Söz konusu mezar, kendisinden 600 yıl önce inşa edilmiş Maeshowe Anıtı’nınkine benzer bir şekilde karmaşık bir teknikle inşa edilmişti ve insanların gömülmesi için yapılmıştı. Ancak daha sonraları buraya neden köpek kalıntılarının yerleştirildiği gizemini koruyor.

İskoçya Ulusal Müzesi’nden Alison Sheridan, “İnsanlar, alışılmadık bir şekilde tek bir mezarda çok fazla köpek kalıntısı bulunması gerçeğinin bir tür totemik şey olduğunu öne sürüyor.” diyor.

Orkney’deki diğer iki mezarın da benzer garip hayvan kalıntılarına sahip olduğu bulundu. Birinde, Güney Ronaldsay adasında, yerel bir çiftçi, deniz kartallarına ait çok sayıda kemik ve pençe bulundu. Diğerinde ise 36 kırmızı alageyiğin kemikleri bulundu.

İskoç tarihi ve arkeolojisi bölümünde arkeolojik araştırma küratörü olan Sheridan, “Belki de o sırada Cuween Hill bölgesinde yaşayan insanlar kendilerini ‘köpek insanı’ olarak görüyordu.” diyor.

Sheridan, diğer mezarların etrafında yaşayan grupların ise diğer hayvan türleriyle özdeşleşmiş olabileceğini söylüyor.

Steve Farrar, Orkney’in çok sayıda Neolitik anıtının ve onları inşa edenlerin arkasındaki hikayeleri canlandırmaya yönelik bir girişimin bir parçası olarak köpeğin yeniden canlandırıldığını söylüyor.

“Bizi kim olduklarına yaklaştırmak ve belki de inandıklarına dair biraz ipucu vermesi için yaptık.”

“Neolitik bir köpeğe baktığınızda, bir şekilde insan ilişkilerini bize gösteriyor ve bununla bağ kurabiliyorum. Yetenekleri ile Orkney’i bu kadar önemli bir yer yapan insanlarla empati kurabiliyorum.”

Erman Ertuğrul - Arkeofili

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar