Nairobi Ulusal Müzesi'nde tesadüfün iğne deliği bir karışık vakası

Nairobi Ulusal Müzesi'nde tesadüfün iğne deliği bir karışık vakası

Kenya'da müzedeki yaklaşık 40 yıldır sırtlan etiketiyle saklanan fosilin, aslında 20 milyon önce yaşayan kutup ayısı büyüklüğündeki nesli tükenmiş iri aslan türü hynaenodon'a ait olduğu anlaşıldı. Ama bu iki hayvan nasıl karıştırılır denilemez çünkü fosil karışlık çıkacak tek noktaya ait.

Kenya'daki Nairobi Ulusal Müzesi'nde ortaya çıkan karışıklık hikayesi, fosiller üzerinde araştırma yapan paleontolog Matthew Borth'un  2013 yılında üzerinde "sırtlanlar" etiketi bulunan çekmeceyi açması ile başladı.

1970'li yıllarda Kenya'nın batısındaki bir kazıdan çıkarılan fosil parçasları 2017 yılından bu yana bilimsel açıdan inceleniyordu. Bu yıl dişlerin aslında sırtlana değil hynaenodon'a ait olduğu anlaşıldı.

Sadece dişleri benziyordu!

İlginç olan hynaenodon olarak adlandırılan türünün sırtlanlarla akrabalığı olmaması ve sırtlanlara tek benzer tarafının dişleri olması. Müzedeki fosil de hayvanın dişleri olunca karışıklık çok da anormal değil.

hynaenodon nedir?

Svahili dilinde Hynaenodon, "Büyük Afrika aslanı" (Simbakubwa kutokaafrika) anlamına geliyor.

Hyaenodon tasviri sanatçı Heinrich Harder'ın eserdiir.

Matthew Borths ve Nancy Stevens adlı paleontologlar taraından gerçekleştirilen araştırmyla ilgili bulgular, Journal of Vertabrate Palentology'de yayımlandı.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar