Sibirya dışındaki ilk Denisovan Fosili Tibet’te bulundu

Sibirya dışındaki ilk Denisovan Fosili Tibet’te bulundu

Altay İnsanı olarak tanımlanan ve izlerine sadece Sibirya'da Altay Dağları eteklerindeki Denisova mağarasında rastlanan Denisovalı insansı türüne ait Sibirya dışındaki ilk fosil Tibet'teki Baishiya Karst mağarasında bulundu.

Nature Dergisinin Nisan sayısında Fahu Chen, Frido Welker, Chuan-Chou Shen, Shara E. Bailey, Inga Bergmann, Simon Davis, Huan Xia, Hui Wang, Roman Fischer, Sarah E. Freidline, Tsai-Luen Yu, Matthew M. Skinner, Stefanie Stelzer, Guangrong Dong, Qiaomei Fu, Guanghui Dong, Jian Wang, Dongju Zhang ve Jean-Jacques Hublin imzaları ile yayınlanan " Tibet Platosu'ndaki Geç Orta Pleistosen çağına tarihlenen Denisovan çenesi" başlıklı makalede yer alan bilgilere göre Sibirya dışında keşfedilen Denisovan insansı türüne ait ilk fosil kalıntısı Tibet'te keşfedildi.

Denisovanların tahmin edildiği gibi  daha geniş alanda yaşadığını kanıtlayan araştımaya göre keşif, Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Jean-Jacques Hublin ve arkadaşlarında oluşan ekibin 1980 yılında Tibet’in Jiangla nehri vadisindeki Baishiya Karst mağarasında bulunan çene kemiği sayesimde gerçekleşti.

Kemiğin bulunduğu Baishiya Karst Mağarası,  Çin Halk Cumhuriyeti, Gannan Tibet Özerk Bölgesi'ndeki Xiahe şehrinde Jiangla nehri kenarında yer alıyor.

Radyoizotop tarihlemesi ile yaklaşık 160.000 yıllık olduğu anlaşılan fosilden DNA elde edilemedi, ancak dişlerindeki kolajen proteininin analizi, çene kemiğinin Denisovan türüme ait olduğunu doğruladı.

Bir insansı türü tanımlamanın tek yolunun DNA analizi ve farklı kemik yapısı olmadığını belirten Frido Welker,  protein analizinin de bu alanda kullanılabilecek bir yöntem olduğunu savundu.

Murray Cox ise tekniğin DNA barındırmayan fosiller için kaçınılmaz olduğunu belirterek her fosilden DNA elde edilemeyeceği gerçeğini  kabullenmeliyiz diyor.

Öte yandan Çin’de daha önce keşfedilen fosillerden bazılarının, Homo erectus ve Homo Sapiens arasında ara insansı türler olarak yorumlandığına dikkat çeken Texas A&M Üniversitesi’nden Sheela Athreya, bu gibi fosilleri Denisovalılar ile ilişkilendirmek için çok erken olduğunu söylüyor ve  “Denisovanların fiziksel özellikleri ve nerede ve ne zaman yaşadıkları hakkında çok az şey biliyoruz. Denisovalıların henüz neye benzediğini tam olaram bilmiyoruz. diyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar