Çin'de 63 milyon yıllık yarasa kanatlı yeni bir dinozor türü keşfedildi

Çin'de 63 milyon yıllık yarasa kanatlı yeni bir dinozor türü keşfedildi

Çin'de 2017'de Liaoning eyaletinde bulununan fosillin yarasa kanatlı yeni bir dinozor türüne ait olduğu anlaşıldı.

Nature dergisinde 8 Mayıs tarihinde "Yeni bir Jurassic scansoriopterygid ve theropod dinozorlarında membranöz kanatların kaybı (A new Jurassic scansoriopterygid and the loss of membranous wings in theropod dinosaurs) başlığı ile yayınlanan Min Wang, Jingmai K. O’Connor, Xing Xu ve Zhonghe Zhou imzalı makaleye göre;  63 milyon yıl önce, Çin ormanlarında yaşayan ağaçtan ağaca süzülen, yarasa kanatlı küçük dinozora ait olduğu belirlenen fosil, yeni bir tür olarak tanımlandı.

Ambopteryx longibrachium adı verilen yeni dinozor türüne ait fosil kalıntıları, 2017'de Liaoning eyaletinde bulundu.

Keşfedilen yeni türün, 163 milyon yıl önce Çin ormanlarında yaşamış küçük bir dinozora ait olduğu kaydedilen çalışmada, 32 santimetre uzunluğunda ve 306 gram ağırlığındaki bu türün kanatlarında yarasa benzeri zar yapıları bulunduğu ifade edildi.

Ambopteryx'in Scansoriopterygid adı verilen dinozor ailesinin üyesi olduğu belirtildi.

Çinli bilim insanları 2015 yılında, "Yiqi" adını verdikleri, Scansoriopterygid ailesinden benzer özelliklere sahip, yarasa benzeri kanatları olan bir dinozorun keşfini duyurmuştu.

Ancak bilim insanları yeni keşfedilen Ambopteryx'in, dış görünüşü ve fenotipik özellikleri bakımından Scansoriopterygid ailesinin daha belirgin bir üyesi olduğunu belirtti.

Yeni keşfedilen fosilde, kanat zarını gergin tutan iğnemsi eklemlerin yanında, bir kanadında, kanat zarının izleri olduğu sanılan kahverengimsi film benzeri bir doku bulunduğu ifade edildi.

Çalışmada, Ambopteryx'e ait olan kalıntılarda, tüyler ile tüyleri omurgaya bağlayan kuyruk sokumunun fosilleştiğine dikkat çekildi.

Çalışmaya önderlik eden Paleontolog Mn Wang, Ambopteryx fosilinde bulunan yumuşak dokunun, yarasa benzeri uçuş için daha fazla kanıt sağladığını fakat türün tam olarak uçma yeteneğine sahip olduğunu sanmadıklarını belirtti.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar