Bu hafta Avrupa'da yaşayan Neandertallerle ilgili iki önemli tespit yapıldı.
Polonya’nın Silezya bölgesinde Neandertallere ait çakmaktaşı atölyesi keşfedilirken, Fransa’daki Rhône vadisindeki mağarada keşfedilen Neandertallere ait izlerin…
Bilim adamları en eski hayvan fosilinin gizemini çözmeye çalışıyor. Hem hayvanın nasıl fosilleştiği hem de neye benzediği konusunda bilimsel araştırmalar ilginç sonuçlar üretiyor. Fosilin verdiği ipuçları Ediakara Faunası'daki canlıların neye…
Şırnak'ta Cudi Dağı bölgesinde bilimsel adı 'gastropoda' olan karındanbacaklılar deniz canlısına ait fosiller buldu. Jeolojik dönemlerin kayaçlar içinden çıkan fosillerle aydınlatılabileceği ve fosillerin o yıllarda bölgedeki deniz varlığını kanıtlar…
Dünyada bugüne kadar keşfedilen en büyük ve en yaşlı Tyrannosaurus rex fosili Kanada'nın Saskatchewan eyaletinde bulundu. 13 metre uzunluğunda ve ve 8 bin 800 kilogram ağırlığındaki dinozor iskeletinin 66 milyon yılllık olduğu…
Çin’de tarih öncesi dünyadaki canlı çeşitliliğinin kökenlerini aydınlatmaya yardımcı olacağı yahmin edilen 518 milyon yıllık fosil alanı keşfedildi.
Çin'de 110 milyon önce yumurta bağlanması nedeniyle öldüğü tahmin edilen yeni bir kuş türüne ait fosil bulundu. Serçe büyüklüğündeki yeni kuş türüne Avimaia Schweitzerae adı verildi.
Su samurları, taş alet kullandığı bilinen tek deniz memelisi ve onların taşlarla kayalarda aşındırdığı yüzeyler ile kabuk yığınları ile oluşturdukları 'antik' oluşumlar, arkeogların ilgi alanına giriyor.
İspanya’da 14 yıldır süren Hort de la Bequera arkeoloji kazılarında 2011 yılında bulunan taşlar üzerine kazıma tekniğiyle yapılmış çizimlerin 12.250 yıllık olduğu iddia ediliyor.
Taş devrinden kalma arkeolojik kalıntılardan bilişim çağında imal edilen mikroçiplere kadar üretilen aletleri inceleyen antropologlar, arkeologların taş devri kayıtlarında minik üretimleri gözden kaçırdığını ve üretimde minyatürleşmenin, en az 2,6…
Japon araştırmacılar, Sibirya'da bulunan yünlü mamut fosilinden aldıkları DNA örneklerinden mamut klonlama çalışmasında çok önemli gelişme kaydettiklerini açıkladılar.
Grönland’da araştırma yapan jeologlar, buzullarda M.Ö. 660’da meydana gelen güneş patlamasının izlerini bulduklarını açıkladılar.
Son yılların popüler dizisi Game of Thrones'ta ejderha camı (dragon glass) olarak nitelendirilen ve mucizevi özelliklere sahip olduğuna inanılan obsidyen paleolitik ve neolitik çağların en gözde ticari ürünüydü. Son araştırmaya göre Anadolu'dan…
İngiliz polisi Thames Nehri’nden çıkan kafatası parçasını önce bir cinayetin kalıntısı sandı fakat adli tıp incelemesinde kemiğin, 5.600 yıllık olduğunu ve neolitik dönemde yaşayan bir delikanlıya ait olduğunu anlaşıldı.
Panama Kanalı bölgesinde, deniz bitkileri fosillerini araştıran bilim adamları, Güney Amerika'nın en eski deniz memelisi kalıntısını buldu.
Nottinghamshire'daki mağalarda 17. ve 18. çizildikleri anlaşılan yüzlerce işaret vardı. İşaretlerin başlangıçta amaçsız karalama içeren, sıradan grafiti örnekleri olduğu sanılıyordu ama yapılan incelemelerde cadı işareti olarak adlandırılan koruyucu…
23 milyon yıl önce okyanusların en büyük ve en tehlikeli canlısı olan Megalodon köpek balığının soyunun sanılandan 1 milyon yıl önce kuruduğu anlaşıldı. Öte yandan fosiller üzerindeki araştırmalara dayanan yeni bilimsel senaryo ile Megalodon türünü,…