Güney Kafkasya’daki su kanalları, şaşırtıcı şekilde Neolitik toplumların su yönetimine bilinenden çok önce başladığını gösteriyor. Gürcistan ve Azerbaycan'ın kuzeybatısında keşfedilen hidrolik yönetim sistemleri, sulama teknolojisinin daha önce…
Van ve Balıkesir'de birbiri ardına açıklanan şaşırtıcı Paleolitik dönem keşiflerine Eskişehir'den bir yenisi eklendi. Frig Vadisindeki ünlü Kral Midas'ın mekanı Yazılıkaya çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmalarında 250 ila 200 bin…
Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…
Çok sayıdaki taş alet ve kasaplık izi taşıyan gergedan kemiklerinin keşfi, insansı türlerin Filipinlere yaklaşık 700 bin yıl önce ulaştığına delil sayıldı.
Şimdiye kadar Madagaskar'da yaşamış 400 kilogram ağırlığında "fil kuşları"nın en büyük kuş olduğu sanılırken daha büyüğü bulundu. Dünyanın en büyük kuşu üç metrelik Vorombe titan! Peki Vorombe titan ne demek? Ne zaman, nerede yaşadı? Kaç metre…
Kayseri'de bulunan yaklaşık 7,5 milyon yıl öncesine ait filin alt çene ve kalça kemiği fosilleri, "alçı ceket" olarak tanımlanan özel yöntemle bilim merkezine taşındı.
Meydan Dağı bölgesi arkeolojik yüzey araştırmaları ve kazılarının 2018 yılı çalışmaları tamamlandı. İkisi Afrika'da, biri Fransa'da olmak üzere dünyada sadece 3 tane bulunan çadır şekilli yapı izi keşfedilen araştırmalarda Paleolitik ve kalkolitik…
Mastodon, Mamut ve Mammut birbirinden farklı canlılardır ama birbirleri ile karıştırıldıklarına
İran'ın Erdebil eyaletinde Miyosen jeolojik devrinden kalma, filgillerden nesli tükenmiş Mastodon'a ait 20 milyon yıllık fildişi fosili bulundu
Sibirya’nın güneyindeki Tuba nehri üzerindeki Shalabolino sığınağında, bir kısmı canavarları tasvir eden yüzü aşkın petroglif bulundu.
Böcekler nasıl hayvanlar aleminin en çeşitli grubu haline geldiği sorusuna yanot bulmada yardımcı olacak paleotolojik keşif Çin'de gerçekleşti. Çin’in kuzeybatısında iki fosil yatağı keşfedildi.
Rusya ile Finlandiya arasındaki Beyazdeniz kıyılarında keşfedilen 558 milyon yıllık canlı fosilinde yağ molekülleri tespit edildi. Bir benzeri Avustralya'da 70 yıl önce bulunan ve o gün bugündür hayvan mı yoksa bitki mi olduğu tartışılan Dickinsonia…
Kayseri'de bir çobanın bulduğu fosil parçasından hareketle başlatılan arkeoloji kazılarında 7,5 milyon yıl öncesine ait file benzeyen boynuzlugillere ait olduğu tahmin edilen fosiller bulundu. Türkiye'de bugüne kadar bulunan tek parça halde en büyük…
Kanada'nın kuzey batısındaki Yukon eyaletinde 2 yıl önce farklı tarihlerde bulunan donmuş 50 bin yıllık kurt ve ren geyiği yavrusunun mumyalaşmış bedenleri sergilenmeye başladı.
Atsumi Yarımadasında Hobi Shell köyünde, Jomon Çömlek Kültürü döneminin son yıllarında yaşayan insanların kemiklerinde dikkat çekici garipliği araştıran arkeologlar normaldan iri kemiklerin yaşam biçimiyle alakalı olduğunu…
Soyu tükenen fil kuşu kemiklerindeki kırık ve kesik izlerinin analizi, insanların sanılandan 6 bin yıl daha önce tropik Madagaskar adasına geldiğini gösteriyor.