Mağarada bulunan paleolitik ayak izleri bakın neler söylüyor?

Mağarada bulunan paleolitik ayak izleri bakın neler söylüyor?

Kuzey İtalya’daki Grotta della Bàsura mağarasında yaklaşık 14 bin yıllık olduğu tespit edilen 5 insana ait 180 ayak izi bulundu. Arkeolojik araştırmayla tespit edilen izler modern teknolojik yöntemlerle incelendiğinde insanların mağarada ellerinde meşalelerle gezindiği ve emekleyerek bir geçitten geçtikleri anlaşıldı.

E-Life Degisinde  Marco Romano, Paolo Citton, Isabella Salvador, Daniele Arobba, Ivano Rellini, Marco Firpo, Fabio Negrino, Marta Zunino, Elisabetta Starnini imzaları ile yayınlanan 14 Mayıs tarihli İtalya'nın Bàsura Mağarasında Paleolitik insanlara ait eşsiz ekolojik izlere multidisipliner bir yaklaşım  (A multidisciplinary approach  to a unique Palaeolithic human ichnological record from Italy -Bàsura Cave- Bakınız: https://elifesciences.org/articles/45204) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre; yaklaşık 14.000 yıl önce, yalınayaklı beş insandan oluşan bir grup, mağaranın içinde yürümüş ve hatta karanlık bir geçitten sürünerek geçmiş.

Lazer taramaları, sedimantoloji, jeokimya, arkeobotanik, geometrik entegrasyon yönetemleri ile incelenen el ve ayak izlerine göre bu grupta, iki yetişkin, bir genç ve iki çocuk yer alıyordu.

Live Science dergisinden Laura Geggel'in makaleye dayanan haberine göre; Bu insanlar, yollarını aydınlatmak için büyük olasılıkla mağarada arkeologların bulduğu meşale gibi kullanılan çam sopaları (Pinus) yakmıştı. Grotta della Bàsura mağarası Kuzey İtalya’da yer alıyor.

Mağaranın tavanı o kadar alçaktı ki, bazı kısımlarda bu antik kaşifler sürünmek zorunda kalmıştı ve emekleme pozisyonunda insan ayak izlerinin ilk kanıtını geride bırakmışlardı.

Araştırmacılar, 1950’lerden bu yana Grotta della Bàsura Mağarası’ndaki eski insan varlığını biliyor. Ancak yeni analizler, araştırmacıların ayak izlerini incelemek için lazer taramaları, tortu analizi, jeokimya, arkeobotanik ve 3B modelleme kullandığı ilk yüksek teknoloji çalışmaları içeriyor.

Araştırmacılar, üst Paleolitik dönemde o gün olanları anlayabilecek kadar çok sayıda ayak izi (toplamda 180) tespit etti. Farklı ayak izlerine göre burada beş kişi vardı: 3 yaşında, 6 yaşında, ergenlik öncesi (8-11 yaş arası) ve iki yetişkin.

Bu grup yalın ayaktı ve belki de çıplaktı çünkü kıyafetlerine dair mağarada herhangi bir iz bulunamadı. Grup mağara içinde yaklaşık 150 metre yürüdükten sonra, ayak izlerinin bulunduğu koridora geldi ve burada en arkada 3 yaşındaki çocuk olacak şekilde tek sıra haline geldi.

Araştırmacılar, “Mağaranın yan duvarına çok yakın yürüdüler. Bu, kötü aydınlatılmış ve bilinmeyen bir ortamda hareket ederken diğer hayvanlar (örneğin köpekler ve ayılar) tarafından da kullanılan güvenli bir yöntem.” diyor.

Bundan kısa bir süre sonra mağara tavanı 80 santimetrenin altına düştü ve maceracıları zorlamaya, ellerini ve dizlerini kil dolgunun üzerine koymaya zorladı.

Kaşifler daha sonra bir sarkıt darboğazından geçti; su birikintili zeminde derin izler bırakarak küçük bir göleti geçtiler; “Cimitero degli Orsi” (ayılar mezarlığı) ötesinde küçük bir yamaç tırmandılar; ve nihayet son odaya, “Sala dei Misteri” (gizemlerin odası) odasına geldiler.

Son odaya girince ergen çocuk ve diğer küçük çocuklar yerden kil toplamaya başladı ve yüksekliği farklı seviyelerde sarkıt üzerine sürdüler. Grubun meşaleleri duvarlarda birkaç kömür izi bıraktı. Sonra mağaradan ayrıldılar: Yapılan yorumlara göre; grubun hareketleri, çok küçük çocukların bile, görünüşte tehlikeli sosyal aktivitelerde bile, Paleolitik nüfusun aktif üyeleri olduğunu gösteriyor....

Live Science. 14 Mayıs 2019 (Çeviri: Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)


Benzer Haberler & Reklamlar