Altay İnsanı olarak tanımlanan ve izlerine sadece Sibirya'da Altay Dağları eteklerindeki Denisova mağarasında rastlanan Denisovalı insansı türüne ait Sibirya dışındaki ilk fosil Tibet'teki Baishiya Karst mağarasında bulundu.
Mikroskobik ve moleküler yaklaşımla kamp ateşlerindeki yanık artıklarının incelenmesi, Neandertal gruplarının hareketliliği ve yerleşim düzenlerinin anlaşılmasına yönelik araştırmalarda arkeolojik analiz zaman çizelgesinin daraltılmasını…
Şili'de 2007 yılından beri süren Pilauco arkeoloji kazılarında , 2011 yılında keşfedilen 15.600 yıllık ayak izinin, Amerika'da şu ana kadar bulunan en eski ayak izi olduğu açıklandı. Ayakizi insanoğlu'nun Amerika'ya 12,000 yıldan daha eski zamanda…
Bir insanın zehirli bir yılanı yılanı tamamen yediğini düşündürten ilginç arkeolojik buluntu, Amerika'nın Teksas eyaletindeki Conejo Shelter'de keşfedildi. Teksas’taki kaya sığınağında fosilleşmiş 1500 yıllık insan dışkılarını inceleyen arkeologlar,…
Güney Kore'nin ünlü fosil kuşağı Jinju Formasyonunda bulunan 10 örümcek fosilinin gece görüşlerinin çok geliştiği keşfedildi. Gözlerinin karanlıkta fener ışığı gibi parladığı tahmin edilen örümceklerden, Jinjumegops dalingwateri ve Koreamegops…
Çatalhöyük'teki evlerde sayısı 70'i bulabilen oda içi mezarlara gömülenlerin aile bireyleri olduğu sanılıyor ve hatta bundan hareketle atalara tapınma kültü olduğu savunuluyordu. Ama mezardakiler akraba çıkmadı. Öte yandan Çatalhöyüklüler, Tepecik –…
Kenya'da müzedeki yaklaşık 40 yıldır sırtlan etiketiyle saklanan fosilin, aslında 20 milyon önce yaşayan kutup ayısı büyüklüğündeki nesli tükenmiş iri aslan türü hynaenodon'a ait olduğu anlaşıldı. Ama bu iki hayvan nasıl karıştırılır denilemez çünkü…
Sibirya'da geçen yıl donduğu için hiç bozulmamış halde bulunan tay yavrusundan alınan kan ve doku örneklerinin klonlamaya uygun olup olmadığı araştırılacak.
Alan Detrich isimli fosil avcısı, 2013 yılında erkek kardeşi ile bulduğu ve bir süre sergilediği ve bir T-Rex yavrusuna ait olan fosilleri eBay üzerinden satışa çıkardı. 3 milyon dolar değer biçilen fosil, durumun fark edilmesi üzerine satıştan…
İskoçya'da Cuween Tepesi’ndeki arkeoloji kazısında bulunan ve 4.500 yıl önce Orkney’de yaşadığı tespit edilen köpeğin kafasına adli rekonstrüksiyon uygulamasıyla yapılarak yüz hatları tespit edilmeye çalışıldı.
California Berkley Üniversitesinden Prof. Dr. Tim White ve Dr. Joshua Carlson, Japonya Tokyo Üniversitesinden Dr. Gen Suwa, Almanya Berlin Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Faysal Bibi, Etiyopya Addis Ababa Doğa Tarihi Müzesinden Dr. Berhane ASWAF, İsviçre…
Balkan Yarımadası’nda 7 yıl öne bulunan Paleolitik figüratif mağara sanatı, bölgede şu ana dek ulaşılabilen en eski örnek. Dr Aitor Ruiz-Redondo ve meslektaşları, Balkanlarda 34.000 yılllık olduğu tahmin edşlen resimlerin Paleolitik çağa ait olduğu…
Ciallao Mağarası'nda ilki 2007 yılında bulunan fosilleşmiş 13 kemik parçası ve dişlerin boyu oldukça kısa ve varlığı şimdiye dek bilinmeyen bir insanımsı türün üç ayrı ferdine ait olduğunu belirtti. 67 bin ve 50 bin yıl önce yaşadıkları…
Paleontologlar, Peru'da 43 milyon yıl öncesine ait dört bacaklı, ayakları perdeli ve toynaklı yüzer-gezer balina fosili keşfetti. Fosil bilimadamlarını sadece ayakları ile değil, bulunduğu yer ve zaman olarak da şaşırttı. Çünkü ilk balinaların Güney…
Adıyaman’da bir duvarda taş olarak kullanıldığı fark edilip, sökülerek müzeye kaldırılan ve 65 milyon yıllık salyangoz olduğu sanılan fosilin aslında 150-200 milyon yıllık nesli tükenmiş Ammonit fosili olduğu belirlendi.
PNAS dergisindeki bilimsel makalede yer alan iddiaya göre; Bilim insanları 66 milyon yıl önce dinozorları yeryüzünden yok eden gök taşının izlerine bir fosil katmanında rastladı. Manchester Üniversitesi'nden Phil Manning, eğer dinozorların son…