Arkeologlar Mısır'da Roma imparatoru büstü buldu

Arkeologlar Mısır'da Roma imparatoru büstü buldu

Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un büstü Asvan'daki Kom Ombo Tapınağı'ndaki restorasyon sırasında bulundu.

Mısır'ın başkenti Kahire'nin 940 kilometre güneyindeki Aswan kentinde bulunan Kom Ombo Tapınağı'nda Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ait büst bulundu.

Mısır Antik Eserler Bakanlığı, büstün Kom Ombo Tapınağı'nı yeraltı sularından korunmak için yapılan restorasyon çalışmaları sırasında bulunduğunu açıkladı.

Bakanlık görevlisi Aymen Aşmavi, Ahram Online sitesine verdiği demeçte; İmparator Aurelius'un dalgalı saçlı ve sakallı betimlendiği büstün, Roma yöneticisinin nadir heykellerden olduğunu söyledi.

Büst arkeoloji müzesinde, restorasyon ve koruma çalışmalarını bekliyor.

Mısır Antiki Eserler Bakanlığı, arkeologların aynı zamanda Luksor'daki alışılmadık bir şekilde konumlanmış bir Osir tapınağı keşfettiğini söyledi. 

Luksor kentindeki antik Karnak Tapınakları'nın bulunduğu alanındaki arkeoloji kazılarında Tanrı Osiris-Ptah-Neb'un mezarına ait tarihi eserler bulunduğunu da belirtti.

Luxor keşifleri, Karnak Tapınakları'nın onuncu pilonunun güney tarafında, arkeologlar, tanrı Osiris-Ptah-Neb'a adanmış bir Geç Dönem tapınağının mimari unsurlarını ortaya çıkarmıştı.

Karnak Tapınakları'nın onuncu pilonunun güney tarafındaki tapınak alanında; iyi korunmuş bir giriş, temel kalıntıları, sütunlar, iç duvarlar ve doğu tarafında bulunan üçüncü bir salonun kalıntıları bulundu. Tapınak tabanındaki kaldırım taşlarının ise daha sonraki bir dönemde inşa edildiği belirtildi.

Bulunan eserler arasındaki taş bir rölyefte Eski Mısır tanrısı Amon'un sembolleri olan koç ve kaz figürlerinin bulunduğu ifade edildi. Rölyef,  25. hanedanlık olan Nagy sülalesinin son hükümdarı Taharka ve Tanut Amun'un isimlerini taşıyor.


Arkeolojik kazıların başkanı Essam Nagy, tapınağın eski Mısır inancına uygun olarak Amun-Re tapınağının doğu ya da kuzey tarafında değil alışılmadık şekilde o zamandaki Osiris inancının önemine işaret eden güneyde olmasının önemli olduğunu vurguladı.

Mısırlı yetkililer, yeni arkeojik keşiflerin siyasi gerilimler nedeniyle uzun süredir durgun olan turzimi canlandırcağını umuyorlar.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar