Bugüne dek dünyada sadece 22 şifa tası bulunabilmişti, Hasankeyf Kalesi arkeoloji kazılarında 23'üncü bulundu. Tasın üzerinde tılsım, mühür, ayetler ile çift başlı ejder, köpek, yılan ve akrep motifleri bulunuyor. Arkeologlar, kazılar sırasında biri…
2022 yazında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında başlayan Antalya Hacımusalar Höyüğü İkinci Dönem Kazısının başkanlığını yürüten Doç. Dr. Bülent Arıkan, "Arkeoloji ülkemizde sosyal bilimler alanında değerlendirilse de tüm gelişmiş ülkelerde artık…
Şehir merkezindeki tarihi Sivas Kalesi’nde 2015 yılında yapılan arkeoloji kazılarında bulunan tunç çağı eserleri ile Yaklaşık 1500 yıllık bir ekmek mührü ziyarete açıldı.
Halkının büyük çoğunluğu 7 bin yıldır dokumacılıkla geçinen Denizli'de tekstil sektörünün eskiliği Laodikeia antik kenti arkeoloji kazılarında bulunan binlerce yıllık kumaş, dokuma tezgahı parçaları ve boyahane kalıntıları ile kanıtlanıyor. Burada…
Suudi Arabistan'daki Qurh Ovası'ndaki kazı yapan arkeoloji ekibinin bulduğu el baltasının, şu ana kadar bulunan en büyük yontma taş devri el aleti olabileceği tahmin ediliyor. Yarım metre uzunluğunda, 9,5 santim genişliğinde ve 5,7 santim…
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'de Müze Müdürü uzun yıllar görev yaptıktan sonra emekli olarak Ankara Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü'de görev yapan Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat…
Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nde arkeologlar, 2 bin 250 yıllık olduğu tahmin edilen testere buldular. Galatlar dönemi binasından çıkan testerenin günümüzdekilerden tek farkı biraz daha kalın olması.
Tunç Çağı döneminde yaşanan iklim değişikliği kökenli göçleri hatırlatanYaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Arkeolog Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, iklim değişikliği nedeniyle yeni göç dalgalarının yaşanabileceği belirtti.…
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Kazılarda ilgili koordinasyonu sağlamak üzere Türk bilim insanlarından birer 'koordinatör kazı başkanı' atayarak çalışmalarımızın ivmesini arttıracağız. Bu Türk arkeoloji tarihinin de dönüm noktasıdır. Yaklaşık 160 yıl…
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2024 yılı bütçesinin sunumunu yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm ve arkeoloji alanlarındaki projelerini açıkladı. Ulusal Envanter Projesi ile Türk-İslam Dönemi eserlerinin…
Bugün Muğla'nın Yatağan ilçesinin bulunduğu topraklarda yer alan Stratonikeia antik kentinde M.S. 1. Yüzyılda Roma Devri hüküm sürerken, 2-3 yaşlarında, 3 çocuk farklı yönlerde henüz kurumamış yaş tuğlalar üzerine koşturuyordu. Tuğla üzerine kalan…
Kültepe arkeoloji kazılarında arkeologlar 4250 - 4300 yıllık kalıntıların çıktığı alanda bugüne dek tamamen çürümekten kurtulmuş bir hasır kalıntısı ile karşılaştıklarında çok şaşırdılar. Ancak narin malzemenin topraktan ayrıştırılması mümkün…
Arkeologlar, Japonya'da fabrika inşaatı yapılacak alanda gerçekleştirdikleri arkeolojik tetkikler sırasında paketler içinde yaklaşık 106.000 antik madeni para ortaya çıkardılar. Çoğu Antik Çin kökenli, en eskisi 2175 yıllık olan tarihi sikkelerin…
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Olcay Zengin Koşan, Pulur Höyüğün yaklaşık 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, "merkezde yer aldığı ve üzerinde modern yapılar olduğu için bilimsel çalışma…
Mersin’in Anamur ilçesindeki Anemurium Antik Kenti arkeoloji kazılarında 1800 yıllık olduğu tahmin edilen başsız ve kolsuz bir kadın heykeli bulundu. Mermer heykelin bir kolu bulunurken, diğer kolu ve başı kayıp. Liman Hamamı civarında nymphaeum…
Nitelikli turizmde en önemli değerlerden birinin arkeoloji olduğunu söyleyen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Türkiye bu konuda rakipsiz ama yeterince parlatamamış. Hedefimiz, son 60 yılda arkeolojiyle ilgili ne yaptıysak, bunu gelecek 4…
Kayseri'de arkeoloji kazılarının sürdüğü Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü'nde bu yıl geçmişi 7 bin yıla kadar dayanan heykel, heykelcik ve kaplar bulundu. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kazı bölgesine ziyarette bulunarak, çıkan…
Yüreğir Belediyesi Koordinatörlüğü’nde Adana Arkeoloji Müzesi Başkanlığında devam eden kazılarla bölge tarihine ışık tutacak önemli eserler ve yapıların gün yüzüne çıkarılması hedefleniyor.
Karahantepe arkeoloji kazılarında bu yıl keşfedilen devasa insan heykelinin ereksiyon halinde betimlenmiş fallusu, heykelin tanıtım aşamasında tartışmalara yol açmış, kazı başkanı açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Şimdi heykel ahşap bir koruma kutusu…
Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden mezun Türk arkeolog Serdar Çetin,
Doğa tutkusunun peşinden giderek Afrika'nın "vahşi yaşam cenneti" Botsvana'ya yerleşti ve yaşamını bölgedeki tek Türk vahşi yaşam rehberi olarak sürdürüyor.…
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeoloji çalışmalarında, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.
Orta İtalya’daki Vulci Arkeoloji Parkı’nda, Nisan ayında keşfedilen ve el değmeden günümüze kadar ualaşan 2.600 yıllık, çift odalı bir Etrüsk mezarı açıldı.
Halen Kahramanmaraş'taki Domuztepe höyüğü kazı başkanlığını yürüten, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Tekin, kafa kesme kültürünün Eski Yakın Doğu / Önasya'da çok eski bir gelenek olduğunu…