Mısır denilince akla ilk olarak piramitler ve mumyalar geliyor. Mumyaların şöhreti adlarına kurulan müzeyle canlı tutuluyor. Mısır’ın Luksor kentinin doğu kesiminde Nil Nehri’nin kenarında yer alan Mumyalama Müzesi, her gün yerli ve yabancı çok…
Antik Mısır'ın siyahi müzisyenler üzerindeki etkisini konu alan sergi nedeniyle Hollandalı arkeologların Mısır'da kazı çalışma yapması yasaklandı. Arkeoloji dünyasının ilginç yasağının nedeni The National Museum of Antiquities müzesi'nin sergisi…
Son yıllardaki arkeolojik keşifleri sık sık basın toplantıları ile uluslararası medyayla paylaşan Mısır’ın Giza kentindeki tarihi Sakkara bölgesinde Ptolemaios Hanedanlığı (MÖ 305 - MÖ 30) ve 30. Firavun Hanedanlığı (MÖ 380 - MÖ 343) dönemine ait…
Mısır'da arkeoloji kazılarında uygarlık tarihine dair önemli bilgiler veren pek çok bulgu yanında dünyayı şaşırtan ve gizemi çözülemeyen pek çok bulgu ortaya çıktı. Bunlardan biri de 2011 yılında Mısır'ın Tell el-Dab’a bölgesindeki Hyksos Sarayı'nın…
Mısır arkeolojisinde ait 180 altın tarihi eserin yer aldığı Ramses ve Firavunların Altını sergisinde yer alan en dikkat çekici eser ı 2. Ramses'in mumyası. 2. Ramses'in mumyası saha önce de Fransa'ya getirilmişti ama o zaman sergilenme amacıyla…
Arkeologlar Mısır'ın güneyindeki antik bir tapınakta sfenks benzeri bir heykel, bir mezar yapısı ve hiyeratik yazıt keşfetti. Arkeoloji kazılarında bulunan sfenksin Roma İmparatoru Claudius'u temsil ettiği düşünülüyor.
Mısır’ın İskenderiye kentinde bulunan Ulusal İskenderiye Müzesi, antik Mısır, Roma, Bizans ve İslamiyet dönemine ait 1600 tarihi ve arkeolojik eserle binlerce yıl öncesine ışık tutuyor. Müzede Batık şehirden yapılan arkeoloji kazılarında çıkarılan…
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı'nın açıklamasına göre, Mısır'da başkent Kahire'nin batısında yer alan Giza piramitlerinin en büyüğü olan Keops Piramidi'nin (Kral Khufu Piramidi) içinde kralın mezar odasına götürebileceği düşünülen yeni bir…
Vücudun hangi bölümünün hangi malzeme ile mumyalandığını içeren ilginç arkeolojik keşif, 2018'de bir firavun mumyalama atölyesinin bulunmasından yaklaşık 5 yıl sonra Mısır ve Alman araştırmacıların çalışmaları sonucu…
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Luksor kentinde, Roma döneminden kalma yaklaşık iki bin yıllık yerleşim alanı bulunduğunu duyurdu.
Mısır'ın güney kesimindeki Luksor kentinde süren arkeoloji kazılarına 3 bin 500 yıllık olduğu tahmin ait bir firavun mezarı bulundu.
Bir asırdır dünyanın en meşhur firavunu olarak gündemde kalmayı başaran Tutankhamun'un hazineleri İstanbul'da sergilenecek. Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri sergisi 20 Ocak Cuma gününden itibaren ziyaret edilebilecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı…
Mısır’dan yağmalandıktan sonra, ABD’deki bir müzede sergilenen antik lahit Mısır’a geri verildi. M.Ö 664’ten M.Ö 332’de süren Geç Hanedan Dönemi’nden kalma Ankhenmaat adlı bir rahibe ait 2,9 metre uzunluğundaki Yeşil Tabut, Mısrılı yetkililere teslim…
Mısır'ın en ünlü firavunu 2. Ramses’in yüzünü yeniden oluşturmak için işbirliği yapan Mısırlı ve İngiliz bilim insanları, kafatasının 3 boyutlu bir modelini kullanarak firavunun ölüm anında nasıl göründüğünü ortaya çıkarmaya…
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Kızıldeniz'in Nuveyba limanındaki güvenlik ve gümrük idaresi ekiplerinin, içinde Afrodit heykeli de olan 1752 adet arkeolojik eserin ülke dışına kaçırılmasını engellediğini duyurdu.
Macquarie Üniversitesi Tarih Müzesi müdürü Mısırbilimci, arkeolog ve filolog Martin Bommas, "Eski Mısırlıların ölüm kültü yoktu ve sonuç olarak bir ölüm tanrısına tapmıyorlardı" dedi.
Arkeologlar, Mısır'ın Esna kentindeki tapınağın arkasında bir altın ve gümüş sikke yığını keşfetti. Keşfin ilginç kısmı sikkelerin tek bir döneme ait olmaması, bin yıllık tarihi kapsayan ve içinde Fatımilere, Memlüklere, Osmanlılara ve Ermenilere ait…
İspanyol gazetesi El Independiente, ünlü Mısırlı arkeolog Zahi Hawass ile yaptığı röportajda, "'Antik Mısır’ın gizemli kraliçesi Nefertiti’nin mumyasını buldum' sözlerine yer verdi. Ancak 3 yıl önce de medyada Zahi Hawass'ın Antonius ve Kleopatra'nın…
Mısır'dan kaçırıldığı tahmin edilen mumyaların iç organlarını muhafaza etmek için kullanılan kanopik denilen bir tür kavanozun kapağı olduğu tespit edilen üstünde Imset’in başının yer aldığı 3.000 yıllık tarih eser, ABD’ye kaçak yollarla sokulmak…