
Luksor'da eski ve önemli yerleşim alanı ortaya çıkarıldı
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Luksor kentinde, Roma döneminden kalma yaklaşık iki bin yıllık yerleşim alanı bulunduğunu duyurdu.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, ülkenin güneyindeki Luksor kentinde, Roma döneminden kalma yaklaşık iki bin yıllık yerleşim alanı bulunduğunu duyurdu.
Mısır'ın güney kesimindeki Luksor kentinde süren arkeoloji kazılarına 3 bin 500 yıllık olduğu tahmin ait bir firavun mezarı bulundu.
Bir asırdır dünyanın en meşhur firavunu olarak gündemde kalmayı başaran Tutankhamun'un hazineleri İstanbul'da sergilenecek. Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri sergisi 20 Ocak Cuma gününden itibaren ziyaret edilebilecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı…
Mısır’dan yağmalandıktan sonra, ABD’deki bir müzede sergilenen antik lahit Mısır’a geri verildi. M.Ö 664’ten M.Ö 332’de süren Geç Hanedan Dönemi’nden kalma Ankhenmaat adlı bir rahibe ait 2,9 metre uzunluğundaki Yeşil Tabut, Mısrılı yetkililere teslim…
Mısır'ın en ünlü firavunu 2. Ramses’in yüzünü yeniden oluşturmak için işbirliği yapan Mısırlı ve İngiliz bilim insanları, kafatasının 3 boyutlu bir modelini kullanarak firavunun ölüm anında nasıl göründüğünü ortaya çıkarmaya…
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Kızıldeniz'in Nuveyba limanındaki güvenlik ve gümrük idaresi ekiplerinin, içinde Afrodit heykeli de olan 1752 adet arkeolojik eserin ülke dışına kaçırılmasını engellediğini duyurdu.
Macquarie Üniversitesi Tarih Müzesi müdürü Mısırbilimci, arkeolog ve filolog Martin Bommas, "Eski Mısırlıların ölüm kültü yoktu ve sonuç olarak bir ölüm tanrısına tapmıyorlardı" dedi.
Arkeologlar, Mısır'ın Esna kentindeki tapınağın arkasında bir altın ve gümüş sikke yığını keşfetti. Keşfin ilginç kısmı sikkelerin tek bir döneme ait olmaması, bin yıllık tarihi kapsayan ve içinde Fatımilere, Memlüklere, Osmanlılara ve Ermenilere ait…
İspanyol gazetesi El Independiente, ünlü Mısırlı arkeolog Zahi Hawass ile yaptığı röportajda, "'Antik Mısır’ın gizemli kraliçesi Nefertiti’nin mumyasını buldum' sözlerine yer verdi. Ancak 3 yıl önce de medyada Zahi Hawass'ın Antonius ve Kleopatra'nın…
Mısır'dan kaçırıldığı tahmin edilen mumyaların iç organlarını muhafaza etmek için kullanılan kanopik denilen bir tür kavanozun kapağı olduğu tespit edilen üstünde Imset’in başının yer aldığı 3.000 yıllık tarih eser, ABD’ye kaçak yollarla sokulmak…
Mısır’ın el-Minye kentinin güneyindeki Mısır el-Vusta bölgesinde yer alan yüzlerce yıllık Beni Hasan Mezarlığında dağın içi oyularak odalar şeklinde inşa edilen mezarlarının duvarlarında yer alan renkli tasvirlerin her biri ayrı bir anlama sahip.…
Areologlar, Mısır'da 4 bin 500 yıllık bir güneş tapınağına ait kalıntılar buldu. Kalıntıların Ebu Gurab bölgesindeki 6 güneş tapınağıdan birine ait olduğu tahmin ediliyor. Tahminler doğru ise bu kayıt altı tapınaktan bulunan ikincisi…
Mısır’ın Sina Yarımadası bölgesinde MÖ 30 ile MS 395 yılları arasında ülkede hüküm süren Roma imparatorluğu dönemine ait bir tapınağın kalıntıları keşfedildi.
Mısır Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, başkent Kahire'de antik Mısır dönemine ait 5 mezar keşfedildiğini duyurdu.
Mısır'ın antik dönem öncesi tarihine ışık tutan "Altın Mumyalar Vadisi", önemli bir turizm merkezi olmasının yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda arkeolojik kalıntıyla tarihçiler için bir "hazine" olarak görülüyor.
Mısır'da arkeologlar, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait çok sayıda "not defteri" niteliğinde yazıtlar buldu. Yazıtlarda, isim ve günlük satın alınan yiyecekle nesnelerin listeleri yer alıyor.
Luksor'daki III. Amenhotep tapınağında süren kazılarda, Kral III. Amenhotep'in sakallı, kraliyet yakalıklı ve başında firavunlar tarafından giyilen nemes adlı şapka ile tasvir edilmiş sfenks şeklinde bir çift devasa kireçtaşı heykeline ait parçalar…