Pompeii'de askeri at kalıntısı ve insan iskeleti bulundu

Pompeii'de askeri at kalıntısı ve insan iskeleti bulundu

Pompeii’de definecilerin antik villa kalıntılarını yağmalamak için açtığı 60 metrelik tünelleri fark eden arkeologlar, yanar külleri altında kalmış askeri at kalıntısı ve patlamadan sonra yaşamını sürdüren bir insana ait iskelet kalıntıları buldular.

İtalya'nın Napoli kenti sınırlarındaki Pompeii kentini yaklaşık 2.000 yıl önce cehenneme çeviren patlama sırasında yanardağ külleri altında kalmış askeri atın kalıntıları keşfedildi.

Kalıntıya, definecilerin Pompei’nin kuzeyindeki Civita Giuliana’da antik Roma villası kalıntılarında değerli eşya aramak için kazdıkları tüneller sayesinde ulaşıldı.

Yaklaşık 60 metrelik tüneli fark eden arkeolog ve konservatörler lazer taraması ile tünelin nerelere ulaştığını saptadılar. Yapılan tarama sonucu belirlenen alanlarda arkeoloji kazıları başlatıldı. Şehrin sur duvarlarının dışındaki ahır kalıntılarında küller altında kalmış atın bedeni fark edildi.

Alçı dökme tekniği kullanılarak atın vücut hatları ortaya çıkarıldı. Atın cüssesi normal at boyutlarından küçüktü ama yavru deil yetişkin bir hayvan olduğu anlaşılıyordu. Arkeologlar standartların altında boya sahip atın omuz boyu yüksekliğinin 150 santimetre boyunda olduğunu saptadılar. Atın başının etrafındaki koşum izleri hayvanın askeri amaçla özel yetiştirilmiş geçit atı olduğunu tahmin ettiriyor.

İtalyan haber ajansı ANSA'ya verilen demeçlere göre villa kalıntılarının yanındaki ahırlarda bulunan atın askeri törenlerde kullanıldığına inanılıyor.

Pompeii kentinin direktörü Massimo Osanna ve İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini'ye göre keşif 'olağanüstü'.

At kalıntısı bugüne dek bulunan bir domuz ve bir köpekle birlikte, Pompeii’de kalıntıları ortaya çıkarılabilen birkaç hayvandan biri.

AYNI ALANDA 50 YAŞLARINDA BİR İNSANA AİT KEMİKLER BULUNDU

Arkeolojik kazı yağılan bölgede, atın yanı sıra, bir insan iskeleti, çeşitli aletler ve mutfak eşyaları kalıntıları da bulundu.

İskeleti bulunan insanın 40 ila 55 yaşları arasında olduğu ve partlamadan sağ kurtulduğu tahmin ediliyor.

Kalıntılar şehri yok eden patlama sonrası insanların bölgede yaşamayı sürdürdüğünün kanıtı olarak değerlendiriliyor. İnsanların, büyük felaketten sonra bile o çevrede belki de harabelerin üstünde yaşamaya devam ettiği anlaşılıyor.

Pompeii kalıntılarına geçtiğimiz ay arkeologlar, bir hamamda bir çocuk iskeleti keşfetmillerdi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar