
Kurul Kalesi'ne Göbeklitepe gibi çatı yapılması planlanıyor
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanan Kurul Kalesi'nin üzerinin Göbeklitepe'deki gibi çatıyla kapatılacağını söyledi.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanan Kurul Kalesi'nin üzerinin Göbeklitepe'deki gibi çatıyla kapatılacağını söyledi.
Denizli'nin Buldan ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda, buldan gölünde fosilleşmiş 21 bin yıllık zeytin polenleri bulunduğu açıklandı. Öte yandan Buldan’da zeytin tarımının M.Ö. 50 ila M.S. 600 yılları arasında altın çağını…
Çanakkale Boğazı'nın çıkışında 1 ila 4'üncü yüzyıllarda en önemli liman kentlerinden olan eski Roma kolonisi Alexandria Troas'ta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ezine Belediyesi ve ana sponsor İÇDAŞ AŞ'nin desteğiyle süren arkeolojik…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı, Kurtarma Kazıları Sempozyumu ve Arkeolojik Kazılar Çalıştayı'nın 3 yıl aradan sonra bu yıl gerçekleştirileceğini…
Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki Laodikya Antik Kenti'nde Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında 20. yılına giren kazı çalışmalarında bugüne kadar 4 bin 500'ün üzerinde arkeolojik eser gün yüzüne çıkarıldı.
Pakistan’da şiddetli muson yağmurlarından etkilenen kültürel ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip İndus Vadisi Uygarlığı mirası 4 bin 500 yıllık antik kent Mohenjo Daro’da restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Kızıldeniz'in Nuveyba limanındaki güvenlik ve gümrük idaresi ekiplerinin, içinde Afrodit heykeli de olan 1752 adet arkeolojik eserin ülke dışına kaçırılmasını engellediğini duyurdu.
İznik Gölü'nde 8 yıl önce kıyıdan 20 metre açıkta, 1,5 - 2 metre su altında bulunan ve su altı arkeoloji müzesine dönüştürülmesi düşünülen Aziz Neophytos Bazilikasının kalıntıları suların çekilmesi ile kıyının bir parçası haline…
Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'ndeki arkeoloji kazılarında, ikinci yapı katına ait dolgu toprak içinde serpantin taşından üretilmiş ip delikli, 'aynalama' yöntemiyle ağızları birbirine bakar şekilde sembolize edilmiş boynuzlu iki hayvan başının…
Seramik ve heykel sanatçısı Prof. Dr. Erdinç Bakla'nın Hitit, Göbeklitepe, Truva gibi farklı kültürlerden yorumladığı sanat koleksiyonundaki eserler, Zorlu Center Meydan Katı’nda sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının 30’dan fazla eserinin yer aldığı…
Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Abhazya Cumhuriyeti'nin Karadeniz kıyısında yer alan sahil kenti Oçamçira'daki arkeoloji kazılarr sırasında Kolhis kültürüne ait M. Ö. 6-4. yüzyıllarına ait kutsal alanını ortaya çıkardı.…
Grekçe ve Latince yazıtlar üzerinde yapılan epigrafik çalışmalar ışığında Bilecik'te başlatılan arkeolojik yüzey araştırmalarında Roma çağından Erken Osmanlı'ya kadar arkeolojik veriler değerlendirilerek, Bizans ve Osmanlı tarihinin kayıp sayfaları…
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri kenarındaki kayalık bir tepe üzerinde bulunan ve Urartu Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen Sebeterias Kalesi'nde tarihi dokunun ortaya çıkarılması için sondaj kazısı başlatıldı.…
İlk Çağ kenti Daskyleion'da çalışan Türk arkeologları, M.Ö. 4. Yüzyılda inşa edildiği anlaşılan su altyapı sistemi teşhis ettiler. Su hattının künkleri, zayıf malzemeden imal edilmiş olmasına rağmen, yaklaşık 10 metrelik bölümü herhangi bir bozulma…
İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü arkeoloji kazısında arkeologlar 7 bin 800 yıl öncesine tarihlenen kilden yapılmış kadın figürlü heykelcik buldular.
Ünlü arkeolog Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, artıları ve eksileriyle Türkiye’nin arkeoloji karnesini, neler yapılması gerektiğini anlattı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü arkeologları, Eminler Höyük ve Karaman Ovası’nda 2022 yılı arkeolojik yüzey araştırmalarına başladı.
Hatay'ın Defne ilçesi Sümerler Mahallesi'nde Aralık 2021'de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan 8 katlı bir binanın yerine yapılacak inşaatın temel kazısı esnasında Roma dönemine ait bir villanın duvar kalıntıları ve geometrik desenli taban mozaiği…
Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti'ni ziyaret edenler, kazı çalışmalarını yakından görme fırsatı buluyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Sagalassos Antik Kenti'ni fotoğraf sanatçısı Murat Germen'in gözünden görme şansı veren sergi, arkeoloji ve çağdaş sanat arasında bir köprü kuruyor.
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında serginin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Taş Tepelerin birkaç sene içinde dünyanın en önemli arkeolojik keşfi olduğu herkes kabul edecek" dedi.