60 yılı aşkın süredir dünyanın birçok yerini dolaşan ve 40 milyondan fazla ziyaretçiyle buluşan 'Tutankhamun, Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi' hazinenin keşfedilişinin 100'üncü yıldönümünde Türkiye'de sergileniyor. UNIQ Expo İstanbul'da bugün basın…
Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki tarihi Kadıkalesi'ndeki 5. yüzyılda inşa edilen kilisenin kutsal ve şifalı olduğuna inanılan su kaynağını içeren ayazma bölümü bulundu. Ancak ayazma bugüne kadar bilinen örneklerinden farklı su kanalları ve apsisler…
Van'ın Erciş ilçesinde üzeri sunak olarak kullanılmış bir kayanın altına oyulmuş, 3 odalı Urartu mezarı tespit edildi. Libasyon yapıldığı tahmin edilen akandan açılan bir kanal, alandaki sıvının mezar içerisine girmesini sağlıyor. Bu daha önceki…
Isparta'nın Yalvaç ilçesinde bulunan ve Hristiyanlığın Avrupa'ya yayıldığı yer olarak kabul edilen Pisidia Antiokheia Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazıları devam ediyor.
Kadıkalesi Antik Kenti'ndeki kilisede süren arkeoloji kazılarında kadın mezarı bulundu.
Bir asırdır dünyanın en meşhur firavunu olarak gündemde kalmayı başaran Tutankhamun'un hazineleri İstanbul'da sergilenecek. Tutankhamun, Çocuk Kral’ın Hazineleri sergisi 20 Ocak Cuma gününden itibaren ziyaret edilebilecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı…
Türk arkeolog Prof. Dr. Tuna Şare Ağtürk'ün İzmit'teki arkeoloji kazılarda çıkan eserleri konu edinen "Kayıp Başkent Nikomedia'nın Renkli Rölyefleri" adlı kitabının İngilice basımı "The Painted Tetrarchic Reliefs of Nicomedia", merikan Arkeoloji…
Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü kurma girişimi çalışmaları oluşturulan kurumun Enstitü statüsünden Vakıf statüsüne dönüştürülmesi ile farklı bir zemine taşındı ve Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nın kurulmasını içeren kanun…
Troya antik kenti kazısında 3 bin 300 yıllık desenli bir kemik sap bulundu. O yıllarda kemik kabzalar kullandığından hareketle Troya arkeoloji ekibi, sapın bir hançere ait olabileceğini savundu.
Van'ın Erciş ilçesinin Çelebibağı Mahallesi Madavank mevkisinde Urartu dönemine ait yerleşim alanları, açık hava tapınma alanındaki ana kayada T şeklinde 3 niş, kayaya oyulmuş iskele ve anakaya zeminine kazılmış lahit şeklinde mezarlar tespit…
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, kültür ve turizm merkezi haline getirilmesi amaçlanan Kurul Kalesi'nin üzerinin Göbeklitepe'deki gibi çatıyla kapatılacağını söyledi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına göre, sit alanında sondaj çukurları, batık alanları ve çok sayıda taşınır kültür varlığı bulunması dolasıyla gemi, tekne gibi deniz taşıtlarının çapa, demir ve ağ…
Burdur’un Gölhisar İlçesindeki Kibyra Antik Kentindeki arkeoloji kazıları sırasında 2016 yılında yerle bir olmuş halde bulunan Yuvarlak Planlı Çeşme, bu yıl Ağustos ayında başlayan restorasyon çalışması ile yeniden ayağa kaldırıldı.…
Anavarza Antik Kenti'nde, üzerinde Grekçe yazıtın yer aldığı Kilikya Generali İllus'a ait olduğu değerlendirilen hamam-saray kompleksi bulundu.
Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Çorum Tarih Öncesi Yüzey Araştırması Projesi" kapsamındaki araştırmalarda bulunan "kesici ve delici alet parçalarının Orta Paleolitik Dönem'e ait olduğunu tespit etti
İşsiz arkeologların sayısı her geçen yıl artarken Arkeologlar Derneği, arkeoloji eğitiminin elverdiği alanlarda istihdam oluşturulması için çaba sarf ediyor.
Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Bilecik arkeoloji çalıştayı düzenleniyor. Çalıştayda geçen yıl Bilecik Belediyesi katkılarıyla ‘9000 yıllık komşularımıza merhaba’ sloganı ile başlatılan ve 9 bin…
Prof. Dr. Necmi Karul, Prof. Dr. Barbara Helwing ve Dr. Lee Clare, Berlin'deki konferansta Taş Tepeler ve Türk Alman arkeolojik işbirliğine dair sunumlar yaptı.
Muğla'nın Milas ilçesinde Kapıkırı Mahallesi'nde yer alan Herakleia Antik Kenti'nde, Endymion Kutsal Alanı ile Göl Kalesi'nde gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında yeni yapılar ortaya çıkarılırken, Helenistik Kule'de 8 iskelet kalıntısına…
İtalyan Kültür Merkezi 2022 Arkeoloji Sempozyumu başladı. Sempozyumun açılış konuşmalarında arkeolojik ve kültürel miras bulgularını korumanın önemi ve zorluklarına dikkat çekildi, İtalyan arkeologlar konuşmalarında bu zorlukları nasıl aştıklarını…
Bu seneki teması Kültür Varlıkları ve Sürdürülebilirlik olarak belirlenen 2022 Balıkesir Arkeoloji Buluşmaları Sempozyumu, 17-18-19 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Türkiye ve İsviçre arkeolojik kültür varlıklarının iadesine ilişkin anlaşma imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile İsviçre İçişleri Bakanı Alain Berset, Arkeolojik Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthali ve Transit Geçişinin Önlenmesi…