Pompeii'de hamama sığınmış çocuk iskeleti bulundu

Pompeii'de hamama sığınmış çocuk iskeleti bulundu

Arkeologlar, Pompeii antik kenti yıkıntıları arasında kemikleri bugüne kadar fark edilememiş çocuk iskeletini buldular.

Pompeii antik kentini tarihe gömen Vezüv Yanardağı'nın patlaması sırasında kızgın kül yağmurundan kaçmak için kentin merkezindeki hamama sığındığı tahmin edilen yedi ya da sekiz yaşında bir çocuğun  iskeleti bulundu.

Talihsiz çocuk sığındığı binada, kentin üstüne yağan kızgın kül ve  lav parçalarından korunmayı başarmış ama zehirli dumanlardan dolayı boğulmuş olmalıydı.

Keşif Arkeologlar için büyük sürpriz oldu

Pompeii antik kentindeki arkeoloji çalışmaları sırasında merkezi banyoların uzun zaman önce tamamen kazıldığı sanılıyordu. Bu nedenle dramatik keşif arkeologlar için sürpriz oldu.

Görevliler, erişilemeyen yerleri denetlemelerine olanak veren yeni kameralarla  hamamın girişini temizlemeye hazırlanırken olağandışı bir olgu fark ederek, kazmaya başladılar. Yüzeyin sadece 10 santimetre altında küçük kafatası bulundu. Ardından kemiklerin geri kalanına ulaşıldı.

Pompeii'de 20 yıl sonra ilk kez tam bir iskelet kalıntısına ulaşılırken yaklaşık yarım asır sonra bir çocuk iskeleti ile karşılaşıldı.

İskelet çocuğun kim olduğu, nasıl yaşadığı ve öldüğü hakkında daha fazla ipucu bulabilmek için incelenmek üzere araştırma laboratuvarına götürüldü.

Arkeolojik alanın genel müdürü Massimo Osanna, "İnsanı duygulandıran olağanüstü arkeolojik keşiflerden biriyle karşı karşıyayız. En son teknoloji ile donatılmış disiplinlerarası uzmanlardan oluşan bir ekip bu kalıntı üzerine yoğunlaşacak. Son derece gelişmiş cihazlarla ve dikkatle çalışaral işi şansa bırakmayacağız. Herhangi bir bilimsel unsuru gözden kaçırmadan, kazıların bize geri verdiği yeni tarih parçasını mümkün olduğu kadar doğru şekilde ve ona zarar vermeden inceleyeceğiz" dedi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar