Neandertaller mızrak fırlatarak avlanmış olabilirler

Neandertaller mızrak fırlatarak avlanmış olabilirler

Bir zamanlar Neandertallerin sadece yakın mesafeden avlanabileceğini düşünen bilim insanları, şimdi uzak mesafelerden de avlanmış olabileceklerini savunuyor. Yeni arkeolojik çalışma, Neandertallerin avlanırken 20 metreye kadar isabetli mızrak fırlatmış olabileceğini gösteriyor.

Nature Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışma, Neandertallerin ürettiği mızrakların, 20 metre uzaklıkta bile etkili olabileceğini belirtiyor.

Nature Scientific Reports'ta 25 Ocak'ta yayınlanan Annemieke Milks, David Parker ve Matt Popei imzalı Pleistosen elle atılan mızrakların dış balistik özellikleri: deneysel performans verileri ve insanın evrimi için sonuçları (External ballistics of Pleistocene hand-thrown spears: experimental performance data and implications for human evolution) makalesinde Neandertallerin av stratejileri repertuarında uzaktan avlanmanın muhtemel olduğu ve bunun sonucunda ortaya çıkan davranış esnekliğinin insan türünü yakından yansıttığı savunuluyor.

Almanya'da bulunan bilinen en eski mızrak

Londra Üniversitesi Akademisi-Arkeoloji Enstitüsü'nden baş araştırmacı Dr. Annemieke Milks şöyle konuştu: "Orijinal fikir, Neandertallerin sadece yakın temasta bulunabileceği ve mızraklarla uzak mesafeden avlanmalarının oldukça sınırlı olacağıydı."

Araştırmacılar, 1990'larda keşfedilen Almanya / Schöningen'deki ahşap mızrakları incelediler. Ladin ağacından yapılmış ve yaklaşık 300 bin yıllık olduğu değerlendirilen mızrak, etrafındaki binlerce kemik parçasıyla birlikte bulunmuş.

Araştırma ekibi, keşfedilen mızrağın bir kopyasını oluşturdu. Ardından bu mızrakları denemeler yapmaları için cirit sporcularına verdiler. Atış konusunda eğitimli olsalar da cirit ustaları Neandertalleri kusursuz temsil edebilecek vekiller değil. Çünkü Neandertal insanı, kaslı iri yapısı ve geniş vücuduyla tanınıyor.

Denemeler gösterdi ki, sporcular bu mızrakları 20 metreye kadar isabetli olarak fırlatabiliyor. Üstelik verdikleri hasar da öldürücü olabilecek düzeyde.

Mızraklar Homo heidelbergensis'e ait olabilir iddiası

Gibraltar Müzesi'nden Clive Finlayson diyor ki, "Mızrakların neden şimdi Neandertallere atfedildiğinden emin değilim. Üzerinde çalışılan mızraklar, onlar tarafından veya Homo heidelbergensis türü tarafından yapılmış olabilir." Almanya'daki mızrak buluntusunu hangi tür kullanmış olursa olsun, bilinen en eski örnek olması açısından önemli.

Mertcan Erice - Donanımhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar