Neandertal ve Denisovan aşkı Yapay Zeka ile de kanıtlandı

Neandertal ve Denisovan aşkı Yapay Zeka ile de kanıtlandı

Arkeoloji alanında adından her geçen gün daha fazla söz ettiren Yapay Zeka, kullandığı algoritma ile melez insansı türü algılamayı başardı. Yapay zeka genleri tararken Neandertal ve Altay İnsanı olarak da adlandırılan Denisovan melezi insansı türün genlerini ayırdı ki bu türün insanlarla da ilişkiye girdiği varsayılıyor.

Gerek Avrupa gerekse Türk medyası, arkeolojik araştırmalar söz konusu olduğunda, gazeteciliğin ana ilkeleri arasında yer almasına rağmen fikri takip kavramından bihaber metinlere imza atmayı sürdürüyor. Deneyimsiz gençlerin editör sıfatı ile görevlendirilmesi ve onların da araştırmacı ruha sahip olmaması sayesinde "arkeolojik veya genetik bir keşif" aradan zaman geçtikçe yeniden yeniden "keşfedilebiliyor"!

"Yapay Zeka yeni bir insansı tür keşfeti" başlıklı haberler bunun son örneği. Keşif denilen olgunun eskiden de bilindiğini bir yana bırakın, haberlerin içeriği yapay zekaların tehdit ettiği meslekler arasında arkeologların da bulunduğunu iddia edecek kadar zırva boyutlara ulaşabildi.

Oysa ne keşif yeniydi ne de yapay zekalarla arkeologluk mesleğinin kıyası mümkündü!

Haberin özü şu: İspanyol Evrimsel Biyoloji Enstitüsü (Institute of Evolutionary Biology: IBE), İspanyol Ulusal Genomik Analiz Merkezi (Centro Nacional de Análisis Genómico: CNAG-CRG) ve Estonya'dan Tartu Üniversitesi Genomik Enstitüsü (Institute of Genomics at the University of Tartu) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen araştırmada Yapay Zeka algoritması, annesi Neandertal babası Denisova insanı (Homo altaiensis / Altay İnsanı) olan melez bir 'aşk çocuğu' tespit etti.

Melez insansı tür günümüz Asyalılarının DNA'larını içeren araştırmada, yapay zekâ algoritması tarafından algılandı.

CNAG-CRG tarafından yapılan açıklamada "Söz konusu tespit; teknolojinin, biyoloji, genom ve evrim alanlarındaki diğer gizemlerin çözümüne de yardımcı olabileceğini gösteriyor" denildi.

Oysa böyle bir türün varlığı zaten daha önce Merkezi Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki DNA analizleri ile tespit edilmişti.

Yeni tespit keşif değil daha önceki keşfi destekleyen bir kanıt.

Yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa'nın batısında yaşayan Neandertaller ile doğusunda yaşayan ve Homo altaiensis olarak da adlandırılan Denisovalar arasında cinsel ilişki kurulduğunu ispatlayan fosil parçası, 2012 yılında Altay Dağlarının Rusya kısmında yer alan Denisova Mağarası’nda yapılan arkeoloji kazılarında elde edilmişti.

Merkezi Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki dna analizleri Sibirya'da 2012 yılında bulunan bir insansıya ait fosilin annesinin Neandertal babasının ise Denisovan olduğunu göstermişti.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar