Antarktika'da 90 milyon yıllık 5 bitki fosili bulundu

Antarktika'da 90 milyon yıllık 5 bitki fosili bulundu

Bulgar Antarktika Programı çerçevesinde Livingston Adasında araştırmalar yapan, aralarında İstanbul Teknik Üniversitesinden Türk Jeolog Prof. Şafak Altınkaynak'ın da yer aldığı uluslararası ekip, dinozorların yaşadığı Kretase döneminden kalma beş fosilleşmiş bitki kalıntısı keşfetti.

1987'den bu yana Bulgaristan Cumhuriyeti jeoloji ekiplerinin Bulgar Antarktika Enstitüsü'nün (BAI) sorumluluğunda Antarktika'nın Livingston Adasının Güney Shetlands kesimindeki St. Kliment Ohridski bölgesindeki Hannah Point'te kurduğu kampta sürdürülen "Ulusal Kutup Araştırma Programının 2018 yılı araştırmalarında 90 milyon yıllık 5 bitki fosili bulunduğu açıklandı.

Focus Haber Ajansı'nın haberine göre; Bulgar Antarktika Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hristo Pimpirev’in başkanlığında gerçekleşen 27. Bulgar Antarktika seferinde Livingston Adasının Hannah Point kampında çalışan ekipte, Bolgaristanlı jeologlar Dr. Stefan Velev ve Dr. Kamen Bonev ile Şili Antarktika Enstitüsü'nden Brezilyalı meslektaşları Dr. Cristine Trevisan ve İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Türk jeolog Prof. Dr. Şafak Altunkaynak görev alıyordu.

Ekibin keşfettiği 5 bitki fosilinin yaklaşık 90 milyon yıllık olduğu ve Tebeşir Dönemi olarak da bilinen Kretase döneminin başlarında yaşadıkları belirtildi. Şimdi buzlar altında kalan bölgenin o yıllarda subtropikal ormanlarla kaplı olduğu ve dinozorlara ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar