İstanbul'da içinde bilezik ve çıngırak olan 1500 yıllık bir çocuk mezarı keşfedildi

İstanbul'da içinde bilezik ve çıngırak olan 1500 yıllık bir çocuk mezarı keşfedildi

Bu sene birbirinden ilginç bulgularla dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanlarından Bathonea antik liman kazılarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk mezarı bulundu. Arkeologların içinde bilezik ve çıngırak bulduğu mezarın, bir kız çocuğuna ait olduğu tahmin ediliyor.

Ayasofya'nın kubbesini de yıkan antik çağ depremi, sepet şekilli sütun başlığı ve kemik divit ile sermaik hokkadan oluşan yazı takımının bulunuşu ile adından söz ettiren arkeolojik alanda bu kez de içinde çıngırak ve bilezik bulunan bir çocuk mezarı keşfedildiği açıklandı.

İstanbul'un Avcılar İlçesindeki Küçükçekmece Göl Havzası'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile Kocaeli Üniversitesi ekibince Prof. Dr. Şengül Aydıngün başkanlığında süren  Bathonea antik limanı arkeoloji kazılarında bulunan mezarın Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait olabileceği varsayılıyor.

Mezarın muhtemelen 500'lü yıllarda gömülen bir kız çocuğuna ait olduğu tahmin edilirken, Kazı Başkanı Prof.Dr. Şengül Aydıngün, mezardaki kemikler ve organik bulgular üzerinde yapılacak arkeometrik çalışmalar sonucu mezardaki çocuğun cinsiyeti ve yaşı konusunda bilgi elde etmeyi umduklarını söyledi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar