Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesindeki bir mezarlıkta, mezar kazısı sırasında Roma dönemine ait 3'lü Hekate ve kuş figürü ile kırık halde Ay Tanrısı Men heykelciği bulundu.
Özellikle turizm potansiyeli yüksek arkeolojik alanların tanıtım ihtiyacı zaman zaman sansasyonel haberler doğuruyor. Özellikle Pompeii Antik Kenti, Stonehenge, Mısır Piramitleri, Yellowstone ve Maya tapınakları bu tür haberleri reklam amaçlı…
Polonyalı ve Ermeni arkeologların yer aldığı kazı ekibi, Ermenistan’ın Metsamor antik alanındaki arkeoloji kazılarında içinde iki iskelet, 3 altın kolye, çok sayıda seramik ve ünik bir de şişe bulunan bir mezar ortaya çıkardı.
İngiltere'de Leeds yakınlarındaki arkeoloji kurtarma kazılarında geçen yıl keşfedilen mezarlıkta gelenekleri farklı iki topluma ait insanların bir arada yattığı anlaşıldı. Arkeologların tespiti Roma ve İngiliz tarihi aşısından önem arz…
Hatay'da 15 yıl önce portakal ağacı dikilirken tesadüfen keşfedilen Kutsal Havariler Kilisesi'nin bulunduğu alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkarılan dairesel biçimli mezarlardan birinde 18 yaşındaki bir kıza ait iskelet bulundu. Genç…
Arkeologlar, Batı Slovakya’nın Vráble kentinde M. Ö. 5250-4950 tarihli bir yerleşim yerinde yaklaşık 36 başsız insan cesedinin kalıntılarını içeren bir toplu mezar ortaya çıkardılar.
Bu sene birbirinden ilginç bulgularla dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanlarından Bathonea antik liman kazılarında 1500 yıllık olduğu tahmin edilen çocuk mezarı bulundu. Arkeologların içinde bilezik ve çıngırak bulduğu mezarın, bir kız…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
Prof. Dr. Hasan Fırat Diker, gazetecilerle birlikte Ayasofya'nın gizemli tünellerine indi ve en büyük yer altı yapılarının görüntülenmesine yardımcı oldu. Ayasofya Camisine bağlı en büyük yer altı yapılarından olan tüneller, mahzenler, 3 odalı yer…
Arkeologlar, Karaman Süleymanhacı Köyü yakınlarında yer alan Pınarbaşı arkeolojik sit alanında MÖ 14.000 yıllarına tarihlenen mezarlar ortaya çıkardılar. 6.000 yıllık mezarlarda bulunan kemiklerin DNA verileri bugüne kadar Orta Anadolu’nun en eski…
Romanya’nın Crişana eyaletinin Bihor ilçesinde bulunan Biharia Komününün yakınında ortaya çıkarılan M. Ö. 4500 yılına ait bir kadına ait mezar içerisinde 169 altın yüzük bulundu.
Arkeologlar, Yunanistan’da, deniz kızı tasvirleri ile süslü bronz bir karyola ile gömülmüş 2 bin 100 yıllık kadın iskeleti buldular.
Sibirya Krallar Vadisi'nde iki İskit kurganı daha bulundu. İskit mezarlığında süren kazılarında bulunan kurganlardan çok sayıda mezar hediyesi ve 50 yaşında bir kadın ile çok küçük bir çocuk iskeleti çıkarıldı.
Van'ın Gürpınar ilçesindeki Çavuştepe Kalesi'nde 5 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan nekropolde Urartular dönemine ait iki mezar bulundu.
Çatalhöyük'ün karakteristik birbirine bitişik yapılarından hayli farklı ve daha büyük, tek başına duran ve içinde hücreleri bulunan yapının arkeologları heyecanlandıran farklı olgularla dikkat çekiyor.
Çavuştepe'deki arkeoloji kazılarında 2700 yıllık mezardan bir insan, bir köpek, 4 at, sığır ve koyun kemikleri ile ünik bir hazneli kandil parçası çıktı. Sıradışı mezarın bir Urartu yöneticisine ait olduğu sanılıyor.
Thames Nehri’nin kıyısındaki Bershire kentinin Cooham köyündeki arkeoloji kazılarında arkeologlar, İngiltere'de 527 ile 869 yılları arasında hüküm süren Merciya Krallığı’nın son hükümdarı Kraliçe Cynethryth’in mezarını bulunduğu manastırın…
Höyük içinde keşfedilen İskit kurganının boyutları şaşırtıcı. Cromlech olarak adlandırlan Dinyeper Stonehenge'nin ise İngiltere'deki Stonehenge'den daha eski tarihli olduğu tahmin ediliyor.
Mısır'ın Dekhaliye kentindeki arkeoloji kazılarında milattan öncesine tarihlenen 110 mezar bulundu