Doğu Roma Haberleri

Hayrullah Cengiz: Bugün bir Ayasofya varsa bu bizim sayemizde ayaktadır

Hayrullah Cengiz: Bugün bir Ayasofya varsa bu bizim sayemizde ayaktadır

Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmeden önceki son müdürü olan Hayrullah Cengiz, "Suphi Saatçi Hoca’nın güzel bir sözü vardı, ‘Ayasofya’yı Romalılar korudu, biz yaşattık.’ derdi mesela. Aynen böyledir. Yani evet, bu bir Roma eseridir. Nevzuhur ismi…

Malatyada Tarihe Atılan İmza Mühürler sergisi

Malatya'da Tarihe Atılan İmza Mühürler sergisi

Malatya Arkeoloji Müzesinde özel olarak düzenlenen bölümde ziyarete açılan sergide Hitit, Asur, Roma, Doğu Roma ile Osmanlı dönemlerinde kullanılan binlerce yıllık mühürler, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

İstanbulun ayakta kalabilen sarnıçları

İstanbul'un ayakta kalabilen sarnıçları

İstanbul'da gerekli su ihtiyacını karşılamak için Antik Çağ'dan itibaren şehir içinde çok sayıda sarnıç inşa edildi. Büyük sarnıçların sayıları 100'ü buluyordu. İşte günümüzde varlığı korunabilen sarnıçlar

Konstantinin annesinin evinde yeni odalar keşfedildi

Konstantin'in annesinin evinde yeni odalar keşfedildi

İlk Hıristiyan Devletini kurduğu için Büyük Konstantin olarak anılan Bizans İmparatorluğunun kurucu imparatorunun annesinin Roma'daki evinde yapılan arkeoloji kazılarında yeni odalar bulundu.

16 asırlık İstanbul surları restorasyon bekliyor

16 asırlık İstanbul surları restorasyon bekliyor

İstanbul Şehri Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi Başkanı Süleyman Faruk Göncüoğlu, "Bugün, fethin sembolü ve medeniyetleri kapsamış bu kadim ve bir o kadar harap ve sahipsiz durumu ne içler acısıdır" dedi.

Harputun tarihi gün yüzüne çıkarılıyor

Harput'un tarihi gün yüzüne çıkarılıyor

Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde sürdürülen kazı çalışmasında, bu yıl farklı kategoriler ve çeşitli ebatlarda yaklaşık 19 bin 500 parça tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Antalyadaki Batık Gemide arkeolojik çalışma

Antalya'daki Batık Gemide arkeolojik çalışma

Fırtınada kayalıklara çarparak batan gemide üst üste istif edilen tabaklar arasında farklı boyutlarda, daha önce hiç karşılaşılmamış yemek takımları çıktı.

Antik Çağdan günümüze Serenli kuyular

Antik Çağdan günümüze Serenli kuyular

Konya'da, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı ordularına tanıklık eden, kervanlar ile halkın su ihtiyacını karşıladığı 100 civarındaki serenli kuyudan bir kısmı halen kullanılıyor