1600 yıllık hokka ve kemik divitin resmi işler için kullanıldığı anlaşıldı

1600 yıllık hokka ve kemik divitin resmi işler için kullanıldığı anlaşıldı

Geçtiğimiz ay, İstanbul'daki Küçükçekmece Gölü Havzası'nda süren Bathonea arkeoloji kazılarında bulunan, geç Roma dönemine ait 1600 yıllık hokka ve divitten oluşan yazı takımında kırmızı mürekkep de kullanıldığı tespit edildi. Kırmızı mürekkebi, o dönemde yalnızca devlet görevlileri ve saray mensupları kullanıyordu. Öte yandan arkeoloji kazılarında dünyada ilk kez bir yazı takımının bir arada bulunduğuna dikkat çekildi.

Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KOÜ iş birliğinde sürdürülen ve başkanlığını KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şengül Aydıngün'ün yaptığı Bathonea kazılarında, geç Roma dönemine ait yazı takımı bulundu. Hokka, divit ve minyatür kab ile birlikte bulunan "Yazı Takımının" bir arada bulunmasının dünyada bir ilk olma özelliği taşıdığı tespit edildi.

Bir tüccara ait olabileceği düşünülen minyatür kap, kemik yazı kalemi ve hokkanın bir arada bulunduğu yazı takımının 1600 yıllık olduğu belirlendi.

Mürekkep yazı takımının devlet görevlilerinin ve saray mensuplarına ait olduğunu gösteriyor

 Yapılan incelemeler neticesinde divit üzerinde kırmızı ve siyah mürekkep izlerine rastlandı. Kırmızı mürekkep o dönem için yalnızca devlet görevlilerinin ve saray mensuplarının kullandığı mürekkep olarak dikkati çekiyor.

Ayasofya'nın kubbesini yıkan depremin izlerine de rastlandı

1600 yıl önce yazının çok az kullanıldığı dikkate alındığında, bulunan keşfin önemi daha da artıyor. Medeniyetler beşiği İstanbul'un tarih öncesi dönemine ait önemli ipuçları veren Bathonea kazılarında ayrıca, 557 yılında Ayasofya'nın kubbesinin yıkılmasına sebep olan depremin izlerine de rastlandı.
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar