Giresunlu arkeolog Ali Uygun: Yason'da kazı yapılmalı

Giresunlu arkeolog Ali Uygun: Yason'da kazı yapılmalı

1984 yılında Altınpost Efsanesinin izinden kürek çeken Arkeolog Ali Uygun, Altınpost Efsanesinin Ordu ekonomisine olumlu yansımaları olabilmesi için Yason Burnu’nda arkeolojik kazı yapılması gerektiğini söyledi.

Ali Uygun bir arkeolog. İstanbul’da ikamet ediyor, aslen Giresunlu. 1984 yılında Altınpost Efsanesinin izinde İskoç kaptan Tim Sever’in ile birlikte yolculuk yaptı.

Yunanistan’dan başlayan Tim Sever’in yolculuğuna Çanakkale’den katılan Ali Uygun Hopa’ya kadar kürek çekerek geldi. O bu özelliği ile Tim Sever’in yolculuğuna en uzun süre katılan Türk kürekçi olma özelliğini kazandı.

O dönemki notlarını kitaplaştıran Uygun, önümüzdeki bir kaç ay içinde raflardaki yerini alacak olan bir de kitap yazdı.

Ordu Olay’a özel açıklamalarda bulunan Ali Uygun, Tim Sever’in yolculuğuna katıldığında 30’lu yaşlarında olduğunu belirterek,” Tim Sever’in böyle yolculuklar yapan birisiydi. Yolculuğun bütün masrafını da kendisi karşıladı. Efsanede geçen Argo gemisi normalde 50 kişilik. Ancak o dönemde 20 kişinin kürek çekebildiği efsaneye uygun bir geme yaptırdı. Ben böyle bir yolculuk yapılacağını, Tim Sever’in gönüllü kürekçiler aradığını öğrenince kendisi ile iletişim kurdum, gemide yer almak istediğimi belerttim. Kabul edince de Çanakkale ile Hopa arasında yolcukta yer aldım. Bu arada yolculuğun belgeselini yapan BBC’ye danışmanlık yaptım. Zaten teknedeki tek arkeolog da bendim.” dedi.

Altınpost Efsanesini bir tek Türkiye bilmiyor

1984 yılında İngiliz çocuklarının Altınpost Efsanesinden haberdar olduğunu o nedenle kendilerine mektup yazdığını ifade eden Uygun, “Bu efsaneyi Türkiye’de bilen azdır. Bırakın çocukların bilmesini eleştirmenler bile bu efsaneden çok fazla haberdar değildir. Yunanlılar ve Gürcüler efsaneyi bilir. Ama biz pek bilmeyiz. Ben de bilinsin istediğim için bir kitap hazırladım. Aslında efsanenin büyük kısmının geçtiği yer Türk denizleridir. Giresun Adası’nın, Yason Burnu’nun efsanede özel bir yeri vardır. Aslında Altınpost Efsanesi Gerek dünyasının büyük biri iki efsanesinden biridir.” diye konuştu.

Zor bir yolculuktu

Bu yolculuğa katılmanın hayatında derin izler bıraktığını aktaran Uygun, “Yolculuk gönüllük esasına göre yapılıyordu. Birkaç günde bir para toplanıp yiyecek alınırdı. Genelde fındık, fıstık. Kaysı gibi kuru gıdalar tüketilirdi. Zaman zaman etin de pişirildiği olurdu. Biz bir keresinde Sinop ile Samsun arasında fırtınada kaybolduk. Geminin dümeni kırıldı. Ancak 1,5 gün sonra fırtına dindikten sonra Samsun’a karaya çıkabildik. Gemide 15 sabit kürekçi vardı. Bunların büyük çoğunluğu İskoç’tu. Geriye kalan kürekçiler bir iki günlüğüne uğranılan yerlerden alınırdı. İstanbul’dan geçerken akıntı sebebiyle Fenerbahçe gibi kulüplerden kürekçi desteği alınmıştı. Çok fazla yalken kullanamadık. Çok zor bir yolculuk olmuştu. O dönem Milliyet Gazetesi’nden Savaş Ay da bizi takip etmişti.” şeklinde konuştu.

Yason Burnunda arkeolojik kazı yapılmalı

Kendisinin 2017 yılında yolculuğu tekrarlamak için bir proje gerçekleştirmek istediğini, Koç ve Sabancı holding ile görüştüğünü ancak 100 bin dolar gibi bir destek alamadığını ifade eden Uygun, sözlerini şöyle tamamladı: “Biliyorsunuz en son DADD Ralli kapsamında 25 tekne aynı rotayı takip ediyor. Bu efsane Türk turizmini canlandıracak bir unsur olarak kullanılabilir. Karadeniz’de bir tane tekne yokken yüzlerce tekne olabilir. Bu sahip çıkılması gereken bir efsanedir. Nasıl ki Truva efsanesi bütün dünyaya hitap ediyor, bu da edebilir. Yeter ki sahip çıkılsın. Bu rotanın dünyaya tanıtılması gerekir. Bunu yanı sıra Yason Burnu gibi Giresun Adası gibi efsanede özel önemi olan yerlerde arkeolojik kazı yapılması gerekir. Artık eskisi gibi de değil. Türkiye’de önemli arkeoloji bölümleri var. Bir başka ülkenin elinde olsa buralar çoktan ihya olurdu.”

orduolay.com
 


Benzer Haberler & Reklamlar