Fotoğrafçılar Zerzevan Kalesini 4 mevsim fotoğraflayacak

Fotoğrafçılar Zerzevan Kalesini 4 mevsim fotoğraflayacak

Çınar Kaymakamı Selami Kaya, Zerzevan Kalesi'ni ziyaret ederek devam eden arkeolojik çalışmalarda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Kaleye ilgi gösterenler arasında Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği üyeleri de bulunuyor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" olarak kullanılmış Zerzevan Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde 2014 yılında başlatılan arkeoloji kazıları sürüyor.

60 dönümlük alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, yer altı ibadethanesi, sığınaklar, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı bulunan kale tarihe ışık tutuyor.

Kaleye ilgi gösterenler arasında Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği üyeleri de bulunuyor. Derneğin hazırladığı proje ile tarihi kale, bir yıl boyunca farklı ışık ve açılarda amatör fotoğrafçılarca görüntülenecek. Gerçekleştirilecek çalışma sonucu çekilen fotoğraflar, sergilenecek.

Farklı ülkelerden kaleyi görmeye çok sayıda turist geliyor

Arkeoloji kazılarını inceleyen Çınar Kaymakamı Selami Kaya, kazıların 4 yıl önce başladığını anımsatarak, çalışmaların önemli bir seviyeye geldiğini söyledi.

Kazının büyük bir özveri ile devam ettiğini aktaran Kaya,"Zerzevan Kalesi ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına çok önemli turizm lokasyonudur. Farklı ülkelerden kaleyi görmeye çok sayıda turist de geliyor." dedi.

En çok ilgiyi Mithras Tapınağı çekiyor

Kaya, kazılarda ortaya çıkan Mithras Tapınağı'nın Doğu Roma'nın dünyada en son bulunan tapınağı olması nedeniyle ilgi gördüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: "Mithras Tapınağını görmek için özellikle Avrupa ülkelerinden çok sayıda turist geliyor. Burası aslında antik bir şehir. Hem yer altı hem de yer üstünde burada büyük bir şehir var. Kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Gün geçtikçe tarihi yapılar ve eserler ortaya çıkacak. Zerzevan kalesi ülkemiz için çok önemli bir turizm destinasyonu olacak."

Arkeoloji Kazısı ekip başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun da bu yılki kazılara 45 gün önce başladıklarını söyledi.

Tapınağın bütün dünyada yankı uyandırdığını ifade eden Coşkun, şunları kaydetti: "Bu yıl yapılan çalışmalarda yaklaşık bin 700 yıllık, Roma dönemine ait kaya mezarlığı ortaya çıkardık. Zerzevan Kalesi'nde büyük bir mezarlık alanının olduğunu düşünüyorduk. Henüz tespit edememiştik. Bu yıl önemli bir keşif oldu. Surların dışında iki noktada çalışmalar yürütülüyor. Şu ana kadar 4 mezarlık tespit ettik. Mezarların sayısı gün geçtikçe artacaktır. Tek kişilik özel mezarlar, 3 kişilik oda mezarları ve lahit tipi mezarlar var. Bu mezarları ortaya çıkarıyoruz. Bu çalışma bizi önemli sonuçlara götürecek. Mezarın aşağı noktasında gizli geçit tespit ettik. Muhtemelen yer altında büyük bir mezarlık daha bekliyoruz."

Coşkun, Roma dönemine ait olan kaya mezarlığının, dönemin tarihine önemli ışık tutacağını dile getirdi.

Kalede yaşayan askerlerin ve sivillerin yaşamı açısından önemli sonuçlara ulaştıklarını belirten Coşkun, kazılarda çıkan günlük hayatta kullandıkları eşya ve askeri malzemelerin de o dönemi anlatması konusunda oldukça önemli gördüklerini söyledi.

 Coşkun, şöyle devam etti: "Kale bir açık hava müzesi durumunda. Ziyaretçileriyle önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır'da fotoğrafçıların açık hava müzesi olan kalede çekimler yapması ilin ve bölgenin tanıtımı açısından önemli. Aylarca fotoğrafçılar burada çalışma yürütecek."

- "Kalenin 4 mevsimini fotoğraflamayı düşünüyoruz"

Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği Başkanı Mehmet Kılıçoğlu, Diyarbakır'da fotoğrafçılık yapanların nerede ne çekeceği konusunda bir telaşı olmadığını, tarihi potansiyeli ile kentin adeta açık hava müzesi olduğunu belirtti.

Uzun yıllar kentin fotoğrafı çekilse de yine de tüm detayların alınamadığına işaret eden Kılıçoğlu, 10 yıldır kentte fotoğraf çekmesine rağmen birçok yeri yeni gördüğünü aktardı.

Kılıçoğlu, kentin çok önemli kültürel mirası bünyesinde barındırdığını ifade ederek bu değerlerden birinin de Zerzevan Kalesi olduğunu anlattı.

"Zerzevan Kalesi fotoğrafçılar için neredeyse hazırlanmış açık hava stüdyosu gibi. Dernek üyeleri olarak 1 yıl boyunca bu mekanda fotoğraf çekeceğiz. Kalenin 4 mevsimini fotoğraflamayı düşünüyoruz. Drone ile farklı mevsim koşullarında ve farklı açılardan çalışma planlıyoruz." ifadelerini kullanan Kılıçoğlu, fotoğraf tutkunlarını kaleye beklediklerini vurguladı.

Hukuk Fakültesinden mezun olan ve 3 yıldır fotoğraf çeken Ali Düzdemir, kalenin fotoğrafçılar için oldukça zengin detaylara sahip olduğunu söyledi.

Sosyal bilgiler öğretmeni Bilal Başcan, hobi olarak fotoğrafçılığa başladığını, kalede yaptıkları çekimlerin heyecan verdiğini dile getirdi. Başcan, kalenin detaylarının fotoğrafçılar için büyük avantaj sağladığına, tarihe tanıklık ettiklerine işaret ederek fotoğrafçıları kaleye davet etti.

Sınıf öğretmeni Veysi Ercagök ise kalenin fotoğrafçılar için önemli bir fırsat olduğunu, her saatte kaleden farklı ışık ve açılarda çekim yapılabileceğini kaydetti.

AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar