Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü altyapı çalışması sırasında, kentin su ihtiyacını karşılamak için 480 yıl önce yaptırılan içme suyu şebekesinin bir kısmı ortaya çıktı. Osmanlı…
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeoloji çalışmalarında, içinde 46 mezarın olduğu 1500 yıllık kilise kalıntısına ulaşıldı.
Diyarbakır'ın tarih, kültür ve manevi değerleri ile ön plana çıkan Eğil ilçesindeki kapalı 4 antik tünelden 2'si restore edilerek ziyarete açıldı.
Diyarbakır'ın yerleşik tarihinin belirlenmesine ışık tutan kazıda, bu yıl Artuklu Sarayı'ndaki doğu surlarının temellerinin ortaya çıkarılması amaçlanıyor.
Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Diyarbakır Şubesinin bağışlarla restore ettirdiği Süryani Kızlar Mektebi, kültür ve sanat evine dönüştürüldüi
ICOMOS, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Tehlike Altındaki Miras Alanı listesine alınmasını istedi. 2015’te Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne eklenen Diyarbakır…
Arkeologlar, Çayönü Höyüğündeki arkeoloji kazılarında son 3 yılda 10 sandık mezar açığa çıkarttı. Alandaki basit toprak mezarlardan ölü hediyesi çıkmazken sandık mezarlarda hediyeler olması dikkat çekiyor. Kazı alanındaki diğer bir ilginç özellik…
14 bin yıl önce insanların hem yerleşik hayata geçtiği hem avcı-toplayıcılık yaptığı Körtik Tepe'deki arkeoloji kazılarında çıkan eserlerdeki sanatsal motiflerin estetiği arkeologlar kadar sanat tarihçileri ve antropologları da şaşırtmıştı.…
Mithras Tapınağı keşfedilmesinin ardından dikkatleri üzerine çeken arkeolojik kazı alanları arasına giren Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Dicle Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, “Yer altında devasa…
Yarın, Türkiye'nin zengin kültürel mirasının yurtdışına kaçırılarak satışa sunulduğu müzayedelerden biri daha gerçekleştirilecek. Sotheby's'in Anadolu kökenli eşsiz İznik çinileri, Kuran-ı Kerim’ler, silsilename, çömlek vazolar, kaseler, hançerlerde…
Depremlerden sonra yapılan hasar tespiti raporuna göre; Diyarbakır'daki 1498 tescilli yapıdan 606'sının hasar tespiti yapıldı. Eserlerden 4'ünün ağır, 30'unun ise orta hasarlı olduğu belirlendi.
Diyarbakır'daki Ulu Cami Külliyesi içinde yer alan Mesudiye Medresesi'nin mimari yapısı içinde yer alan ve halk arasında deprem sütunları olarak adlarılan, denge sütunlarının dönmeye devam etmesi, tarihi binanın Kahramanmaraş merkezli depremlerden…
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, müzelerdeki hasar tespit durumunu açıkladı: Hatay Arkeoloji Müzesinin bir bölümünün hasara uğradığı, Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Malatya müzelerinde…
Kahramanmaraş'ta saat 4.17'de 7,4 büyüklüğünde deprem olurken Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem yaşandı. Ardıdan büyüklü 6'yı aşan en az 6 deprem daha oldu. Çok sayıda bina yıkılırken, çok sayıda insanımızın hayatını kaybettiği…
Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki jandarma operasyonunda 3 kişi, satmak istedikleri tarihi eser niteliğinde olduğu değerlendirilen 24 sikke ile bronz heykel ile birlikte yakalandı.
Hacettepe Üniversitesi ile ODTÜ'den bilim insanlarının öncülüğünde, NEOGENE isimli AB projesi kapsamında 25 araştırmacıdan oluşan uluslararası araştırma grubu, Çayönü arkeolojik alanında binaların tabanlarına gömülü halde bulunmuş 33 iskelette antik…
Diyarbakır Culture and Tourism Provincial Director Cemil Alp said '9,300-year-old Gre Filla mound will be moved as it is'. Emphasizing the importance of preserving Gre Filla rather than being destroyed, Alp said that the entire temple will be moved,…