
Zerzevan Kalesi'nin giriş kapısı bulundu
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve kazı yürütülen Zerzevan Kalesi'nin 1800 yıllık girişi ortaya çıkarıldı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve kazı yürütülen Zerzevan Kalesi'nin 1800 yıllık girişi ortaya çıkarıldı.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi amaçlanıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 5 varlığını daha kaydettiren Türkiye'nin, bu listedeki kültür varlığı sayısı 83'e yükseldi.
Roma döneminde "askeri yerleşim" olan ve gizemli bir dinin mensuplarınca kullanılan Mithras Tapınağı ile adını dünyaya duyuran kaleyi, geçen yıl 450 bin kişi ziyaret etti.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde süren arkeoloji kazılarda, Roma dönemine ait bin 500 yıllık 48 kandil gün yüzüne çıkarıldı.Arkeologlar kandillerle birlikte, kandil kalıpları da bulmalarını, kalede bir kandil yapım…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinin Demirölçek Mahallesi yakınlarındaki Zerzevan Kalesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarında, Asur dönemine ait 3 bin yıllık mühür ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun, 'Asur dönemine ait bulguların…
Türkiye'de çalışan arkeologları ve arkeoloji alanına çalışan bilim adamlarını buluşturacak organizasyon öncesi Diyarbakır'da heyecan zirvede. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, 17-21 Haziran'da düzenlenecek cnu 2 bin kişinin…
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde ortaokul öğrencileri, tarih dersini 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde işledi. Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aytaç Coşkun, öğrencilere, kalenin tarihi hakkında ve sürdürülen arkeolojik kazılar…
Ünlü Sanatçılar, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi Pervin Ersoy ile brilikte Diyarbakır’ı gezerken, Çınar ilçesinde bulunan ve arkeolojik bulgularıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Zerzevan Kalesini, kazı başkanı Aytaç Coşkun ile birlikte…
National Geographic kanalında yayınlanacak Tanrının Hikayesi' belgeselinde kaledeki Mithras Tapınağı ile ilgili çalışma yapılacağını söyleyen Zerzevan Kalesi Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kalede 2019 yılı arkeoloji kazılarının…
Ünlü aktöre ve belgesel sunucusu Morgan Freeman ile ünlü yazaer Dan Brown'un 2020 yılında Diyarbakır'daki arkeoloji kazıları sırasında keşfedilen Mithras Tapınağı’nı ziyaret etmeleri beklendiği ifade edildi.
Zerzevan Kalesi'nde Mithras Kültü konferansı Diyarbakır Müze Konferansları kapsamında 20 Mart 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilecek.
Zerzevan Kalesi incelemesinde; 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sonuçları Sempozyumunun 17 - 21 Haziran'da Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini hatırlatan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, sempozyumda 450 bildiri…
Arkeologlar, restoratörler, mimarlar, jeomorfologlar, antropologlardan oluşan Zerzevan Kalesi arkeoloji kazıları ekibinde çalışanların çoğu aynı bölgede yaşamış ve hayallerinin peşinden koşmuş isimler. Restoratör Azat Ekinci de onlardan…
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 3 yıl önce terör olaylarında tahrip olan Dört Ayaklı Minare, Şeyh Matar Camisi, Parlı Sefa Camisi ve Medresesi'nin açılışı yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından açılışını…
Çınar Kaymakamı Selami Kaya, Zerzevan Kalesi'ni ziyaret ederek devam eden arkeolojik çalışmalarda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Kaleye ilgi gösterenler arasında Diyarbakır Fotoğrafçılar Derneği üyeleri de bulunuyor.
Zerzevan Kalesi'nde yürütülen arkeoloji kazılarda Roma dönemine ait kaya mezarlığı bulunduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Aytaç Coşkun "4 mezarlık tespit ettik. Mezarların sayısı gün geçtikçe artacaktır. Tek kişilik özel mezarlar, 3 kişilik oda…
Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi'nin Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında çekilen belgeselde Zerzevan Kalesi de yer alacak.
Zerzevan Kalesi'ndeki Mithras Tapınağı'na giden 2 koridor bulundu. ritüel amaçla yapılmış koridorlardan biri tapınağa direk girişi sağlıyor. Diğeri ise alt koridor.