Etrüsk mezarında savaşçı kemeri takan çocuk iskeleti bulundu

Etrüsk mezarında savaşçı kemeri takan çocuk iskeleti bulundu

Arkeologlar, bronz savaşçı kemeri takarak gömülmüş Etrüsk çocuğunun 12 yaşında öldüğüni ve mezara iki seramik kap ile birlikte gömüldüğünü açıkladı.

İtalya'nın güney Campania’daki Etrüsk ileri karakolu Pontecagnano’da 60 yıldır süren arkeoloji kazılarında; bronz savaşçı kemeri takan 12 yaşındaki bir çocuğun kalıntıları yer alan mezar bulundu.

Kazı Başkanı Arkeolog Gina Tomay,  "Milattan önce 4. yüzyıldan kalma çocuk iskeletinin üzerinde bronzdan bir savaşçı kemeri ve  ayaklarının dibinde iki seramik kap bulundu. Kaplardan biri öbür dünyada yemek için, diğeri ise sempozyum adı verilen ziyafet töreninde ona bir yer sağlayacak şarabı koymak için oraya yerleştirildi. Bu çok önemli bir bulgu. Bronz savaşçı kemeri takan çocuk iskeleti, Pontecagnano’da 60 yılı aşkın süredir devam eden sistematik kazılarda çıkan 10.000 arkeolojik bulgu olarak özel öneme sahip" dedi.

Pontecagnano Etrüsk kolonisinin, milattan önce 8. ve 7. yüzyıllar arasında denize yakınlığı ve stratejik önemi dolayısı ile özellikle bu bölgede yer aldığını belirten Gina Tomay, alanda bugüne dek, Yunan, Mısır, Uzak Doğu, Sicilya ve Sardunya kültürlerine ait kalıntılar bulundu.

 

İtalya’nın Kamu Müzeleri Genel Müdürü ve Pompeii Arkeolojik Parkı eski şefi Prof. Massimo Osanna da Etrüsk çocuğunun iskeletenin hayli ilginç ve değerli bir vaka çalışması olduğunu belirtirken, bu kültürel kalıntının aynı zamanda turizm açısından önemli olduğunu belirtti.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar