Çin’in Anhui eyaletinde 300 bin yıllık insan fosili bulunduğu belirtildi

Çin’in Anhui eyaletinde 300 bin yıllık insan fosili bulunduğu belirtildi

Çinli paleontologların PNAS dergisinde yayınlanan makalesine göre; Anhui eyaletindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda 300 bin yıl öncesine tarihlenen insanlara ait 30’dan fazla fosilleşmiş kemik ve diş kalıntısı bulundu.

Çin Halh Cumhuriyeri'nin resmi haber ajansı Xinhua'nın (Şinhua ajansı) haberine göre, Çinli paleontologların ülkenin doğusundaki Anhui eyaletinin Dongcı ilçesinde Hualongdong sitesinde yaptıkları arkeoloji çalışmalarında 300 bin yıl öncesine ait 30'dan fazla insana ait fosilleşmiş kemik parçaları buldular.

Alan ilk olarak 2004 yılında, bir çiftçi tarafından yüzeyde memeli fosillerinin tesadüfen bulunmasıyla fark edilmişti. Hualongdong olarak adlandırılan sitede ilk arkeoloji kazısı, 2006 yazında yapıldı ve insan ya da insansı bir türe ait alın kemiği, azı dişi muhtelif taş aletler bulundu.

PNAS Dergisinde 14 Mayıs 2019 tarihinde Çin'in Hualongdong alanında bulunan Arkaik insan ve Orta Pleistosen insan devamlılığı ve çeşitliliği (Archaic human remains from Hualongdong, China, and Middle Pleistocene human continuity and variation) başlığı ve Xiu-Jie Wu, Shu-Wen Pei, Yan-Jun Cai, Hao-Wen Tong, Qiang Li, Zhe Dong, Jin-Chao Sheng, Ze-Tian Jin, Dong-Dong Ma, Song Xing, Xiao-Li Li, Xing Cheng, Hai Cheng, Ignacio de la Torre, R. Lawrence Edwards, Xi-Cheng Gong, Zhi-Sheng An, Erik Trinkaus ve Wu Liu imzaları ile yayınlanan makaleye göre;  Dongcı’daki kazı alanında son 5 yılda yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında iskeletlerin yanısıra 40’tan fazla memeli hayvan fosili ile 100 adet taştan imal edilmiş eserler gün yüzüne çıkarıldı.

Keşfe imza atan bilim insanlarından Çin Bilimleri Akademisi bünyesinde faaliyet gösteren Omurgalı Fosiller Bilimi Enstitüsünde Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology of the Chinese Academy of Sciences)  mensubu Vu Şiucie (Wu Xiujie), fosillerin ve sanat eserlerinin bulunduğu alanın yıkılmış bir mağara olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

"Mağara girişi olduğunu tahmin ettiğimiz alanda yatan dev bir kaya vardı. Kayanın kaldırılması, büyük ölçüde korunmuş bir insan kafatası ve önemli bir memeli fosil topluluğunun keşfedilmesine yol açtı. Taşlaşarak fosilleşmiş fakat iyi korunmuş insan kafatası ilk etapta bir boğa kafatası ile karıştırılmıştı. Ama daha sonra insan kafatası olduğunu fark ettik" diyen Vu Şiucie,  “Mağarada, yalnızca çok sayıda eski insan fosili değil, aynı zamanda yaşamlarına ışık tutabilecek çeşitli eski insan davranışlarına dair kanıtlar bulduk” dedi.

Doğu Asya'da Orta-Geç Pleistosen insan evriminin, arkaik insansılar ve modern insanlar aracılığıyla morfolojik sürekliliğin derecesi konusunda tartışmalara konu olduğunu belirten Vu Şiucie, "Pleistosen sırasında Doğu Asya'da insanın evrimi için fosil kanıtları genellikle çok küçük parçalara ayrılmış ve dağınık durumda bulundu, Bu durum bölgedeki arkaik insan kalıpları ve modern insan evrimini değerlendirme çabalarını karmaşıklaştırıyordu. Ansak  Hualongdong fosillerinin özellikleri, Doğu Asya’daki fosiller üzerinde süren çalışmaları tamamlamaya yardımcı oldu. Fosiller Orta Pleistosen ve Geç Pleistosen’de “evrimsel bir sürekliliği gösteriyor" şeklinde konuştu.

Liu, “Sitede bulduğumuz şey buzdağının görünen kısmı olabilir” dedi. "Kazı çalışmalarına sonuna kadar devam edeceğiz. Buluntuların antik dönemdeki yaşam senaryolarını gün ışığına çıkaracağını ifade etti.

Keşiflerin Doğu Asya’da paleolitik dönemdeki yaşama ışık tutması bekleniyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar