Antikythera Herkülü'nün başı sualtından çıkartıldı

Antikythera Herkülü'nün başı sualtından çıkartıldı

Dünyanın ilk analog bilgisayarı olduğuna inanılan Antikythera mekanizmasının çıkarıldığı batıktan devasa bir mermer heykel başı çıkartıldı. Heykel başının Atina’daki Yunan Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde “Antikythera Herkülü” adıyla sergilenen heykele ait olabileceği tahmin ediliyor.

Yunanistan Kültür Bakanlığı, dünya da büyük ses getiren dünyanın ilk analog bilgisayarı olarak kabul edilen Antikythera mekanizmasının keşfedildiği gemi batığının henüz ulaşılmamış kısımlarını ortaya çıkarmak için birkaç büyük kayayı hareket ettirdiklerini ve buradan sakallı bir erkek figürünün masif mermer başının yanı sıra, insan formunun her iki alt uzuvlarının da korunduğu bir heykelin mermer kaidesini keşfettiklerini açıkladı..

Bakanlık yayınladığı basın bülteninde heykel başının, 1900 yılında bölgede keşfedilen kafasız bir heykel olan ve şu anda Atina’daki Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde  “Antikythera Herkülü” adıyla sergilenen heykele ait olabileceğini belirtti. 

Açıklamaya göre batıkta bronz eserler ve demir çivilerin keşfine ek olarak iki insan dişi de keşfedildi. İnsan düşlerinin adli diş hekimliği ve radyokarbon tarihleme uygulayarak, cinsiyet, yaş ve köken hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkarması bekleniyor.

Antikythera batığının çalışma projesi, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı’na bağlı Ephorate Sualtı Antikaları Dairesi arkeologları tarafından yürütülüyor.

arkeonews.com
 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar