Antik çöplükte 2.4000 yıllık seramik kadın başları bulundu

Antik çöplükte 2.4000 yıllık seramik kadın başları bulundu

Lübnan'da antik kentin çöplüğüne atılmış seramik kadın başı kalıntıları bulundu. Üzerinde nazar tılsımı da bulunan seramiklerde parmak izlerinin yapan sanatçıya ail olduğu sanılıyor.

Lübnan'nın Jiyeh (Jieh) kenti sınırlarında bulunan Antik Porphyreon kentinde seramikten yapılmış, dört başı figürünün kalıntıları bulundu. Seramik kadın başı paçaları çöplükte;  çanak çömlek parçaları, yanmış hayvan kemikleri, üzüm, zeytin ve nohut kalıntıları arasında bulundu.

Antik Porphyreon kentinde Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi ( Polish Center of Mediterranean Archaeology) tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda görev yapan arkeolog ekibi, yaklaşık 2.400 yıllık olduğunu tahmin ettikleri seramikten yapılmış kadın başı heykelcikleri buldu. Parçalar birleştirildiğinde en az 4 ayrı figüre ait oldukları anlaşıldı.

Bulunan figürlerden en iyi korunmuş seramik kadın başı, yaklaşık 9 inç (24 santimetre) boyunda ve 6 inç (15 santimetre) genişliğindeydi. Kırmızı boyalıydı, süslerle bezeliydi ve Antik Yunan'da "stefan" olarak bilinen eski bir başlığın tasviriydi. Stefan, antik Yunan kadınları tarafından giyilen özel bir başörtüüydü.

Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi'nden arkeolog Mariusz Gwiazda'nın Zeitschrift fur Orient-Archaologie dergisinde yayınladığı makaleye göre seramik kafalardan bir tanesi de yaklaşık aynı boyutlara sahipken, diğer iki seramik kadın kafanın sadece küçük kısımları günümüze ulaşabilmişti.

Arkeolog Gwiazda'nın makalesine göre iyi korunmuş şekilde günümüze ulaşan sermaik kadın kafasının yan kısımlarında bulunan üç küçük delik, muhtemelen onun bir duvara asılması için kullanılıyordu. Üzerindeki killi parmak izlerinin ise muhtelemen onu yapan sanatçıya ait olduğu düşünülüyor.

 Live Science sitesindeki Owen Jarus imzalı habere göre; dört kadın seramik kafası; Yunan ve Fenike özelliklerinin yanı sıra Mısır kökenli unsurları da üzerinde barındıryor. Başlardan birinin göğsünde bir Wadjet muskası (göz şeklinde bir tılsım türü, nazar muskası) tasvir edilmişti. Bu tılsımlar, takılarda, taşıyan kişiyi bakışlardan korumak içineski Mısırlılar tarafından kullanılıyordu. Diğer kültürler de daha sonra Wadjet madalyonunu ve göz simgesini kendi sanatlarına ve dini inançlarına dahil etti.

Ekibin çanak çömlek uzmanı Urszula Wicenciak, kullanılan kilin, Lübnan'nın Tyre (Tire) çevresindeki antik bir kentten geldiğini tespit ettiğini söyledi. 

Arkeologlar, figürlerin büyük olasılıkla gerçek insanların temsil etmediğine inanıyor ve  "Bunların ilahları tasvir edildiğine inanıyoruz. Ancak yazıtlar ya da belirli tanrıların nitelikleri tasvirleri olmadan bunu kanıtlamak imkansızdır." dediler.

Dört başlığın,  Ortadoğu'daki antik Porphyreon şehrinin Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinde olduğu yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor.

www.arkeolojikhaber.com

 

 

 

 

 

 

arkeolojik haber, arkeoloji haberleri

 

 

 

 


Benzer Haberler & Reklamlar