Afrika dışındaki en eski 'insan' eserleri Çin'de bulundu

Afrika dışındaki en eski 'insan' eserleri Çin'de bulundu

Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.

Afrika kıtası dışında insansı türlerin varlığına dair bilinen en eski kanıtın bulunduğu iddia ediliyor.

Aralarında Çin Bilimler Akademisi, Çin Ulusal Temel Araştırma Programı, Guangzhou Jeokimya Enstitüsü, Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü, Henan Jeoloji Araştırma Enstitüsü ve İngiltere'deki Exeter Üniversitesi Arkeoloji Bölümü başta olmak üzere Çinli ve İngiliz paleontolog, arkeolog ve jeologların bulunduğu ekip tarafından Çin'de yapılan kazılarda bulunan taş aletlerin, bölgede 2,12 milyon yıl önce ilkel insanın varlığına kanıt teşkil ettiği belirtiliyor.

Natura Dergisinde Zhaoyu Zhu, Robin Dennell, Weiwen Huang, Yi Wu, Shifan Qiu, Shixia Yang, Zhiguo Rao, Yamei Hou, Jiubing Xie, Jiangwei Han ve Tingping Ouyang imzaları ile yayınlanan 11 Temmuz Tarihli "Çin Loess Platosu'da yaklaşık 2.1 milyon yıl önce İnsansı işleri" (Hominin occupation of the Chinese Loess Plateau since about 2.1 million years ago) başlıklı makaleye göre; taş aletler,  Çin'in Shaanxi eyaletinde doğudan batıya uzanan ve Kuzey Çin ve Güney Çin arasında doğal sınır oluşturan Qin Dağlarının (Qinling) kuzeyindeki Loess Platosunun Şangçın'da (Shangcheng ) mevkiinde bulundu.

Makalede yer alan bilgilere göre; aletler arazide hayli geniş bir alana yayılmış şekilde bulundu. Aletlerin geniş alanda ve farklı katmanlarda bulunması aletleri üretenlerin hayvanları takip ederek, avlanmak için dolaştıklarına yorumlanıyor.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, araçların bulunduğu en genç tabaka 1.26 milyon yaşındaydı ve en eski 2.12 milyon yıldı.

Kasaplık amaçlı kesici, ezici ve çakıcı aletler

Çoğu Kuvarsit taşından oluşmuş aletler arasında kasaplık amaçlı kullanılmış kesici yontma taş aletler ve çekiç olarak kullanıldığı tahmin edilen taş alet yer alıyor. Aletlerin bulunduğu yerlerde aynı zamanda domuz ve geyik türü hayvan kemikleri de buldular. Fakat araçların av için kullanıldığına dair en küçük kanıt sağlayamadılar.

Aletleri yontanların 800 bin yıl boyunca o civarda yaşadıkları tahmin ediliyor

Elde edilen verilere göre araç üreticilerinin, 2.1 ila 1.3 milyon yıl önce yaklaşık 800 bin yıl boyunca Shangchen havzasında yaşadıkları tahmin ediliyor.

Daha önce Afrika dışındaki en eski buluntular Gürcistan'da bulunmuştu

Şimdiye kadar, Afrika dışındaki insansı türlere ait en eski kalıntılar, Gürcistan'ın Başkent Tiflis’e yaklaşık 85 kilometre uzaklıktaki Dmanisi kasabasında bulunan ve 1,8 milyon öncesine tarihlenen taş aletler ile kafatası parçası fosiliydi. Yeni buluntular Gürcistan'dakindenen az 250.000 yıl öncesine ait.

Homo erectus insansı türüne ait olabilecek iki kesici, güney Çin'deki Yuanmou bölgesinde keşfedildi ve 1.7 milyon yıl öncesine tarihleniyor.

Daha eski fosil keşiflerine dair iddialar da ortaya atıldı ancak bunlar kanıtlanamadı.

Araştırmacılara göre bulgular su götürmez derecede bilimsel kanıt

Makalede imzası bulunan araştırmacılardan İngiltere'deki Exeter Üniversitesi arkeoloji bölümü arkeologu Robin Dennell;  “Hindistan ve Pakistan havzasında daha eski kanıtlar olabilir, ama şimdiye kadar elde edilen bulgular bilim aleminin itiraz edemeyeceği şekilde kesinlikle su geçirmez kanıtlardır" diyor.

Almanya'daki Max Planck İnsanlık Bilim Enstitüsü'nden (Max Planck Institute for the Science of Human History) arkeolog Michael Petraglia da makalede imzası olmamasına rağmen  “Bu kesinlikle yeni bir hikaye. Bu, erken insanların Afrika'dan daha önce fark ettiğimizden daha erken çıktığını gösteriyor.” diyor.

Bazı bilimadamlarına göre ise kanıtlar şüpheli ve dikkatli değerlendirilmeli

Taş aletlerini inceleyen New York'taki Stony Brook Üniversitesi arkeologu  Sonia Harmand araştırmacılarla aynı fikirde değil ve “Bu iddia kanıtlanırsa, alan dünyanın en önemli (arkeolojik) alanlarından biri olabilir ama bulguların insansılara ait olduğu konusuna ikna olamadım" dedi.

Araştırmaya dahil olmayan bazı uzmanlar bulguların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. New Jersey'deki William Paterson Üniversitesi'nden antropolog Geoffrey Pope, “Şüpheliyim. Bu bilgilerle bir şey iddia etmek bilimsel olamayabilir. Sorun şu ki, doğa bazen taşları elle yontulmuş gibi görünecek şekilde şekillendirebiliyor. Bilim adamları bir derede birbirine sürekli çarpan kayaların insan elinden çıkmış kadar keskin kenarlara sahip olabileceğini biliyorlar.

İnsansıların en az 6 milyon yıldır yeryüzünde olduğu biliniyor

Evrim Teorisine göre, insan evrim zincirinin iki ayak üzerinde yürüyebilen halkları olarak yorumlanan insansı türlerin (Homininler: Soyları tükenmiş insanı andırır yaratıklar) 6 milyon yıldan fazla süre önce Afrika'da ortaya çıktıkları savunuluyor. İnsansı türlerin kıtadan  yaklaşık 2 milyon yıl birkaç göç dalgası ile dünyaya yayıldıkları tahmin edilmektedir.

Elde edilebilen fosil bulgularına göre Afrika'dan göçen ilk türler muhtemelen Homo erectus (“dik adam”) ya da Homo ergaster (“çalışan adam”) denilen insansılardı.

Yaklaşık 300.000 yıl önce Afrika'dan çıktığı tahmin edilen Homo sapiens “insan” yeryüzüne yayıldığında ilk insansıların nesli tükenmişti.

arkeolojkhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar