Taş Alet Haberleri

İstanbulda 9 bin yıllık tarım aletleri bulundu

İstanbul'da 9 bin yıllık tarım aletleri bulundu

Yarımburgaz Mağarası’nda 800 bin yıl öncesinde insanların yaşam izleri bulunan havzadaki Bathonea Arkeoloji Kazılarında, 9 bin yıllık tarım aletleri ve taş aletlerin üretildiği hammaddeler bulunurken, Hititlerin ve Vikinglerin İstanbul'da bıraktığı…

Taş devri insanları mamutları nasıl kesiyordu?

Taş devri insanları mamutları nasıl kesiyordu?

Paleolitik çağı betimleyen pek çok resimde insanlar mamutlara ve benzeri dev hayvanlara ellerinde taş baltalar ve mızraklarla saldırırken görülür. Avın daha sonra nasıl, kesilip parçalandığı ise hayal gücüne bırakılır. Oysa kasaplık keskin ve ince…

İstanbulda taş devrinden kalma dört adet fallus örneği bulundu

İstanbul'da taş devrinden kalma dört adet fallus örneği bulundu

İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…

Balıkesirde 300 bin yıllık kamp alanı ve taş aletler bulundu

Balıkesir'de 300 bin yıllık kamp alanı ve taş aletler bulundu

Arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında Manyas Gölü yakınlarında, yaklaşık 300 bin yıllık olabileceği düşünülen arkeolojik alan tespit edildi. Yongalanmış taş aletler ile sürtmetaş teknolojisi kullanılarak yapılan baltalar ve öğütme taşları, söz…

İnsansı türlerin taş alet üretiminde elin faktörü çok büyük

İnsansı türlerin taş alet üretiminde elin faktörü çok büyük

İnsan ve insansıların taş alet kullanımında ve teknoloji geliştirmesinde parmaklar kadar avuç içi kavrama kapasitesinin de önemli olduğu saptandı. Elinin karama yeteneği gelişmeden insansı türlerin ok ucu, mızrak ucu gibi gelişmiş teknolojik aletler…

Afrika dışındaki en eski insan eserleri Çinde bulundu

Afrika dışındaki en eski 'insan' eserleri Çin'de bulundu

Çin'de yaklaşık 2,12 milyon yıllık, insansılar tarafından yontulduğu tahmin edilen, Afrika dışında bulunmuş en eski taş aletler keşfedildi. Aletler eğer gerçekten insansıların elinden çıktıysa 'insanlığın tarihi' açısından büyük önem arz ediyor.…

Basra Körfezindeki en eski yerleşim bulundu

Basra Körfezi'ndeki en eski yerleşim bulundu

Basra Körfezi'ndeki Keşm Adası'nda Orta-Yontma Taş Devri'nden kalma taş aletler bulundu. Aletlerin bulunduğu yerin bölgenin en eski yerleşim birimi olduğu belirtildi.