Ziyaret Tepe arkeoloji kazıları Cambridge Club'da tanıtıldı

Ziyaret Tepe – Asur İmparatorluğu’nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken kitabı, Cambridge Club’da düzenlenen tanıtım kokteyliyle birlikte İngiltere’deki kitapçıların raflarında yerini aldı.

Tekfen Vakfı tarafından yıllarca desteklenen, Asur İmparatorluğu’nun Dicle bölgesindeki eyalet merkezlerinden Tuşhan’ın M.Ö. 8 yüzyıla ait kalıntılarını gün ışığına çıkaran Ziyaret Tepe kazı çalışmalarını anlatan “Ziyaret Tepe – Asur İmparatorluğu’nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken” isimli kitabı, Türkiye’den sonra Cornucopia Books yayınıyla İngiltere’deki kitapçıların raflarında yerini aldı. Londra Oxford - Cambridge Club’da düzenlenen tanıtım kokteyline çok sayıda akademisyen, yazar ve arkeolog katıldı.

Davette konuşan Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kalafat, kitabın 18 yıl süren bir kazı boyunca yaşananları kaleme alan bir yayın olduğunu ifade etti. “Ziyaret Tepe kazıları, Ilısu Barajı nedeniyle bir kurtarma kazısıydı. Kazı tamamlandıktan sonra kitaba dönüştü” diye konuşan Kalafat, tam bir “saha kitabı” olarak tanımlanabilecek kitabın; dünya çapında şimdiden birçok üniversitenin arkeoloji öğrencilerinden yoğun rağbet gördüğünü söyledi.

Kazı Başkanı Prof. Timothy Matney ise konuşmasında, kitabın kolay okunabilir nitelikte olduğuna vurgu yaparak, “Amacımız kullandığımız ekipmandan kazı sürecine, kazı alanındaki günlük hayatımızın normalde kaydı tutulmayan yönlerine kadar bu hikayeyi mümkün mertebe okunabilir şekilde anlatmaktı." ifadelerini kullandı.

Asur İmparatorluğu'nun hikayesi

Diyarbakır'ın Bismil ilçesi yakınında Tepe Köyü'nde yer alan Ziyaret Tepe'deki kazı çalışması Amerika, Avrupa ve Türkiye'den farklı uzmanlık alanlarından kişilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Kitabın yazarları arasında Akron Üniversitesi profesörlerinden Kazı Başkanı Matney'in yanı sıra Cambridge Üniversitesinden Dr. John MacGinnis, Frankfurt Üniversitesinden Dirk Wicke ile Marmara Üniversitesinden Prof. Kemalettin Köroğlu da bulunuyor. Ziyaret Tepe arkeoloji kazısında Asur İmparatorluğu'nun M.Ö. 9. yüzyılın başlarındaki genişlemesinden çöküşüne kadarki bütün tarihinin izi sürülüyor.

Kitap çalışması, tıpkı bölgedeki birçok diğer kazı gibi, Ilısu Barajı’nın tamamlanmasıyla su altında kalacak olan ören yerinin kurtarılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen kazının hemen ardından başladı. Kitap, Asur medeniyetinin kültürel mirası hakkında daha çok bilgi vermek, bilinç kazandırmak, evrensel tarihimize ışık tutmak ve topraklarımızın kültürel zenginliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla, tarih severlerle buluşuyor.

Kitap, Tuşhan’ı keşfe davet”

“Ziyaret Tepe – Asur İmparatorluğu’nun Anadolu Sınırlarını Keşfederken” ismiyle çıkan kitabın yazarlarından, aynı zamanda Ziyaret Tepe ‘Aşağı şehir’ arkeoloji kazısının direktörü ve Cambridge Üniversitesi’nden Dr. John MacGinnis: “Bu kitap, sizi o zamana dek dünyanın gördüğü en büyük imparatorluk olan Asur İmparatorluğu’nun eyalet başkentlerinden birini keşfetmeye Tuşhan’a davet ediyor. Burada yaptığımız 18 yıllık çalışma sonucunda; bir yandan valinin sarayı, seçkinlerin konutları, erlerin kışlaları gibi yapıları ortaya çıkarırken, diğer yandan da imparatorluğun M.Ö. 9. yüzyılın başlarındaki genişlemesinden çöküşüne kadarki bütün tarihinin izini sürdük. Ortaya çıkan pek çok olağanüstü buluntu arasında daha önce bilmediğimiz ancak bundan 2500 yıl önce konuşulan bir dilin varlığına işaret eden, çiviyazısıyla yazılmış bir kil tablet de bulduk. Sarayda bulduğumuz tablette Tuşhan’a getirilen 60 kadının bildiğimiz herhangi bir dile ait olmayan isimleri yazılıydı.”

Kitabın Künyesi

Yazarlar

Timothy Cecil Matney, John MacGinnis, Dirk Wicke, Kemalettin Köroğlu

Tasarım

Clive Crook

Editör
Hilary Stafford-Clark

Koordinatör

Dori Kiss Kalafat

Baskı

Ofset Yapımevi

Yayıncı

Cornucopia Books


Benzer Haberler & Reklamlar