Türkiye'nin 2019 Arkeoloji Zirvesinde hedef 2 bin izleyici

Türkiye'nin 2019 Arkeoloji Zirvesinde hedef 2 bin izleyici

Türkiye'de çalışan arkeologları ve arkeoloji alanına çalışan bilim adamlarını buluşturacak organizasyon öncesi Diyarbakır'da heyecan zirvede. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, 17-21 Haziran'da düzenlenecek cnu 2 bin kişinin takip etmesini beklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Gül, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979'dan bu yana kesintisiz her yıl yapılan, yayınları ve devamlılığından dolayı dünya çapında beğeniyle takip edilen sempozyumun 41'incisinin Diyarbakır'da gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Sempozyumda Türkiye'de arkeoloji kazısı gerçekleştiren  ve arkeolojik araştırmaları yürüten ABD, İtalya, Almanya, Kanada, İngiltere, Avusturya, İsviçre, Belçika, Fransa ve Japonya'dan yaklaşık 60 bilim insanının ağırlanacağını kaydeden Gül, sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyum programına bu linkten ulaşabilirsiniz

"Sempozyumda 450 bildiri sunulacak. Yaklaşık 2 bin kişinin bu sempozyumu takip etmesini bekliyoruz. Sempozyum bölgede ilk defa DÜ'de yapılacak. Ülke ve bölgemizde yapılan kazı çalışmalar hakkında bilgi verilecek." diyen Gül, sempozyumun üniversite ve bölgenin tanıtımına katkı sunacağını vurguladı.

Son 2,5 yıldır Diyarbakır'da huzur ve güven ortamının sağlandığını anlatan Gül, şöyle konuştu: "Güven ortamının sağlanmasıyla çok büyük açılımlar oldu. Diyarbakır artık Tükiye'nin ve dünyanın gündeminde olan bir şehir olarak, güzel yönleriyle anılıyor. Yaptığımız akademik etkinler aynı zamanda Diyarbakır ve bölgenin tanıtımına katkı sağlıyor. Arkeolojik kazılar da sık sık gündeme geliyor. Bu da kentin imajı açısından çok önemli. Geçtiğimiz yıl burada birçok uluslararası kongre, sempozyum ve panel düzenledik. Yaklaşık 2 bin 500 yabancı bilim adamını misafir ettik. Katılan bütün bilim adamları kenti yakından tanıma fırsatı buldu."

Prof. Dr. Vecihi Özkay: 13 bin yıllık tarihe tanıklıklar anlatılacak

DÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vecihi Özkaya da sempozyumun Diyarbakır’da yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, yaklaşık 41 yıldır her karışında çalışan yerli ve yabancı bilim adamlarının, 13 bin yıllık tarihe tanıklıklarını dinleyeceklerini belirtti.

Bölgede yaşayan bütün medeniyetlerin hep ilklere tanıklık ettiğini anlatan Özkaya, Körtiktepe'deki kazılarda medeniyetin başlangıcının Diyarbakır'da başladığını ve evrensel uygarlığın ilk paydaşının Diyarbakır olduğunu ortaya çıkardığını vurguladı

Doç. Dr. Aytaç Coşkun:  Zerzevan Kalesi, Çayönü ve Körtiktepe kazıları gündemde olacak

DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Zerzevan Kalesi'ndeki arkeolojik kazının Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun ise Zerzevan Kalesi, Çayönü ve Körtiktepe'de yapılan kazıların bütün dünyanın takip ettiği kazılar olduğunu, özellik Zerzevan Kalesi'ne yapılan çalışmaların oldukça gündem olduğunu söyledi.

Bu 3 kazının hem bölge hem de dünya tarihini değiştirdiğini bildiren Coşkun, şu değerlendirmelerde bulundu: "Zerzevan Kalesi'nde kazı çalışmaları devam ediyor. Oraya büyük bir ziyaretçi akını var. Bu yıl bir milyon kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu sempozyumun burada yapılması Zerzevan Kalesi'nin tanıtılması açısından büyük bir öneme sahip. Bir hafta boyunca yaklaşık 2 bin kişi Diyarbakır'da olacak. Birçok bilim insanı buraya geliyor. Bu sempozyumunun kentin tanıtımına büyük katkısı olacağına inanıyoruz."

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar