Tuna Boylarında neolitik dönemden kalma heykel parçası bulundu

Tuna Boylarında neolitik dönemden kalma heykel parçası bulundu

Bulgaristan’ın kuzeybatısında yer alan Mayor Uzunovo’daki arkeolojik kazıda 8 bin yıllık kadın heykelciğinin üst kısmı toprak üstüne çıkarıldı. Bulgu Avrupa'nın neolitik tarihi açısından özel öne arz ediyor.

Tuna Nehri yakınındaki Vidin Bölgesinde bulunan tarih öncesi yerleşimin alanında çalışan arkeologlara önemli bir keşfe imza attı.

Mayor Uzunovo’daki arkeolojik kazıda bulunan 8 bin yıllık heykelcik, bereketi temsil ettiği düşünülen Ana Tanrıça’ olarak tanımlandı. Eser, ilk tarımcılar tarafından yapıldığı düşünülen büyük bir çukur yapıda bulundu.

Bu heykelcik, tarıma geçişle birlikte avcı toplayıcılığa dayanan göçebe yaşamın son bulmasını tanımlanan Neolitik Devrimin Avrupa’daki tarihinin oldukça geriye çekilmesine neden olabilir.

Şimdiye kadar, uzmanlar Neolitik çağın Avrupa’nın bu bölgesinde MÖ 5000-3000 yılları arasına tarihlendiğine inanıyorlardı.

Kazı başkanı Georgi Ganetsovski, “Bu bulgu, tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçişin ortaya çıkış zamanını önemli ölçüde geri alabileceğimizi gösteriyor, yani 7. binyıla kadar. (MÖ 7.000 ila MÖ 6.001 arası)” diyor.

Tarih öncesi uzmanı olan Ganetsovski, bu bulguyu özellikle olağanüstü bir şey olarak nitelendiriyor. “Stilize edilmiş gözler ve burun, ilk olarak bunun bir süsleme olduğunu düşündürse de, başını örten bir örtü kenarlar boyunca süslemelerle ortaya çıktı.”

Arkeolog ekibi, bu eserleri yapanları şöyle tanımlıyor; “Şu anda tekrar kurmaya çalıştığımız unutulmuş teknikleri kullanan gizemli bir medeniyet.”

Ganetsovski, “Benim için eşsiz bir keşif, umarım Ana Tanrıça heykelciğinin alt kısmını da bulabiliriz.” diyor.

Figürinin bulunduğu Mayor Uzunovo köyündeki tarihi bölge sadece beş yıl önce bir kez incelenmişti ve bu inceleme hazine avcılarının sahadaki değerli eserlere akın etmesine engel olmak içindi.

Arkeologlar, girişimi başlatmak için hükümet finansmanı sağlanmasının ardından Ekim ayının başında nihayet alanı düzgün bir şekilde araştırabildiler.

EuroNews. 12 Kasım 2018 (Serdar Cülük - Arkeofili.com).


Benzer Haberler & Reklamlar