Arkeologlar, Batı Slovakya’nın Vráble kentinde M. Ö. 5250-4950 tarihli bir yerleşim yerinde yaklaşık 36 başsız insan cesedinin kalıntılarını içeren bir toplu mezar ortaya çıkardılar.
Arkeoloji Kazılarında Neolitik dönemin önemli tapınak alanlarının bulunduğu Şanlıurfa'daki Karahantepe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı.
Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
İzmir'deki tarihi eser operasyonunda milattan önce 9500 ila 11 bin 500 yıllarına tarihlenen insan tasvirli heykellere benzeyen bir yontu ele geçirildi.
Neolitik Çağ’dan günümüze ulaşan en küçük ok ucu İsrail'in Kudüs kenti Zion Dağı arkeolojik kazılarında bulundu. 1.5 santimetre boyundaki ok ucu pembe damarlara sahip beyaz çakmaktaşından yontulmuş.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde yeni sezon kazıları, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın katıldığı açılış kazısı ile başladı. Yeni sezon için temizlik çalışmalarına başlanan Karahantepe'de arkeologların kapsamlı kazıları Kurban Bayramı'ndan…
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Ürdün Çölü'nde ortasında antropomorfik ve avcılık temalı figürler bulunan iki dikili taşın yer aldığı Yeni Taş Çağı'ndan kalma, 9 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir tapınak keşfedildi.
İspanya'daki El Pendón Dolmen arkeolojik alanından çıkan 5300 yıllık kafatasında bilinen en eski kulak ameliyatının kanıtı keşfedildi. İspanyol arkeologlar, insanların 5000 yıldan daha uzun bir süre önce kulak ameliyatı yapmaya başlamış olabileceğini…
Güney Afrika yerlilerince yaklaşık 2 bin yıl önce çölde inşa edilen taş duvarların aslında av hayvanları için kurulmuş tuzak düzeneğinin parçası olduğu tespit edildi.
Bulgaristan'ın ünlü Hotnitsa kültürüne ait tarihi eserlerin bulunduğu arkeolojik alanda geçtimiz yıl yapılan kazılarda, Bulgar arkeologları oldukça heyecanlandıran geç neolitik dönem eserleri keşfedildi.
Anadolu'nun Neolitik dönem arkeolojik mirasını kayıt altına almayı ve dünyaya tanıtmayı hedefleyen hedefleyen Avrupa'nın Neolitik Köprüsü: Taşlar Yerinden Oynuyor Projesi çerçevesinde Anadolu Neolitik Mirası ve Avrupa'ya Yayılımı anlatan belgeselin…
Arkeolog Prof. Dr. Necmi Karul; 'Arkeolojik bilgiyi doğru bir dil ile toplumla buluşturma konusunda yetersiz kalıyoruz. Bu alan kalabalıklara ulaşma konusunda elinde sınırsız imkanlar bulunan ve geçmişten reyting elde etmek isteyenler tarafından…
Karahantepe arkeoloji kazıları başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, yapıların birbirine benzemesi ve gömme ritüellerinden yola çıkarak T şekilli taşların bulunduğu yapıların tapınak olabileceğini savunuyor. Civardaki tuzaklara dikkat çeken Harbetsuvan…
Laboratuvarda yapılan incelemeler Çatalhöyük'teki arkeoloji kazılarında bulunan yaklaşık 8-9 bin yıllık 3 insan dişinin kolye olarak kullanıldığını tahmin ettiriyor. Makroskopik, mikroskobik ve radyografik analizler üçte ikisi bilinçli olarak…
Bu yılki arkeolojik kazılarda çok sayıda neolitik dönem yapısı ön plana çıktı. Mardin Boncuklu Tarla, Batman Hasankeyf Höyük, Kastamonu Kahintepe, Şanlıurfa’da Karahantepe, Taşlıtepe, Harbetsuvan Tepesi, Sefertepe, Ayanlar Höyük ve Hamzantepe’deki…
İsveçli araştırmacılar, 7.000 yıl önce İsveç’in güneyinde yaşamış kadın şamanın iskelet kalıntıları ve Antik DNA'sını kullanarak bedenini yeniden canlandırdılar. Geyik boynuzlarından yapılmış yatak üstünde gömülmüş ve süs eşyaları ile bezenmiş…
Kastamonu'nun Araç ilçesinde Kahin Tepe'de yürütülen arkeolojik kazıların bu yılki bölümü sona erdi.
Marawah Adasındaki arkeoloji kazılarında dünyanın bilinen en eski doğal incisinin bulunduğu açıklandı. Abu Dabi Emirliği'nin batı kıyılarında yer alan Marawah Adasındaki Neolitik alanından çıkan Abu Dabi İncisi'nin yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu ve…
Kanadalı arkeolog ve film yapımcısı Prof. Ian Kuijt, ANAMED Dersleri kapsamında, 30 Ekim Çarşamba günü saat 18:00'de ANAMED Oditoryumu'nda İngilizce olarak 'Neolithic Baby Boom?' başlıklı konferas verecek.
İstanbul'un Paleolitik, epipaleolitik, neolitik, kalkolitik dönemlerini araştıran İstYA Projesi kapsamında geçen yıl Beykoz'da bulunan yontma taş dönemine ait taşınabilir kaya sanatına ait nesnelere, bu yılki çalışmayla yeni objeler eklendi. Bölgede…
Şanlıurfa'daki Karahantepe'de Göbeklitepe'den farklı olarak, anakayaya oyulmuş çukur tabanlı özel yapılar bulundu. Yapılar tıpkı Göbeklitepe'de olduğu gibi içleri boşaltılarak gömülmüş. Ve ilk bulunan figürler de hayli tanıdık. Göbeklitepe'de en çok…
Karadeniz Bölgesi'nde bugüne kadar bulunan en eski yerleşim yeri olduğu tespit edilen Kahin Tepe'deki arkeolojik kurtarma kazılarında Akeramik Neolitik döneme ait öğütme taşı, süs eşyası gibi pek eserin üretildiği taş atölyesinin Göbeklitepe ile…