Beşiktaş Meydanı'nda Metro İstasyonu yapılması planlanan alanda neolitik çağ kalıntıları bulunması üzerine İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında başlatılan arkeoloji kazılarında Neolitik Döneme ait işlenmiş ahşap kalıntılar ortaya…
İspanya'nın kuzeyindeki Rioja Alavesa bölgesindeki mağarada yapılan arkeoloji kazısında ortaya çıkan toplu mezardan çıkan bulguların analizine göre Avrupa'daki büyük çaplı ilk savaş muhtemelen yaklaşık 5 bin yıl önce Neolitik dönemde, yani daha önce…
Gökhöyük, Konya'nın ikinci Çatalhöyük'ü olabilir. Bu sene Demir Çağ'dan kaldığı değerlendirilen dokuma atölyesi ve ahır kalıntıları bulunan alanda süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan Neolitik dönem buluntular, Çatalhöyük ile önemli derecede…
Arkeologlar, Çayönü Höyüğündeki arkeoloji kazılarında son 3 yılda 10 sandık mezar açığa çıkarttı. Alandaki basit toprak mezarlardan ölü hediyesi çıkmazken sandık mezarlarda hediyeler olması dikkat çekiyor. Kazı alanındaki diğer bir ilginç özellik…
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Gurs Vadisi'ndeki Uluköy Mağarası'nda arkeolojik kurtarma kazılarına başlandı. Kuzey Mezopotamya'nın ilk paleolitik mağara kazısı olan çalışmalarda Paleolitik dönemin 3 evresine de ulaşıldı. 'Alt Paleolitik', 'Orta…
Paris'teki Gurgy mezarlığındaki arkeoloji kazılarından elde edilen DNA verilerini inceleyerek, civardaki diğer DNA verileri ile karşılaştıran çalışma, Neolitik toplumların aile ilişkileri hakkında ipuçları veriyor. İşte Avrupa Neolitik dönemine ait…
İtalya'nın Lazio bölgesinin Sabina kenti Poggio Nativo komünü yakınlarındaki Battifratta mağarasında süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan neolitik dönem heykelciği kadınsı özelliklere sahip ve ritüeller için kullanıldığı tahmin ediliyor. 7000…
İspanya’nın Türkiye Büyükelçiliği ve İstanbul Cervantes Enstitüsü tarafından, her iki ülkeden akademisyen ve arkeologların katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, 15 Haziran Perşembe günü 14.00 – 17.00 saatleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda…
İznik arkeoloji müzesinde 8 bin yıllık ayak izi ve 8 bin yıllık yapı ilk defa sergilendi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Arkeolojik alanlar ve müzelerde güvenliğin artırılmasına, sınır ve gümrük kontrollerinde uzman bilgi paylaşımına, uluslararası ve ikili ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz" diyerek ABD'den…
Türkiye'den kaçırılarak ABD'ye götürülen 12 tarihi eser Türkiye'ye iade edildi. Tarihi eserler New York Bölge Savcılığında Türk yetkililere teslim edildi. İşte Türkiye'ye iade edilen 12 arkeolojik miras ürünü:
Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından yayınlanan alanında Türkiye'nin en eski ve köklü süreli yayını Arkeoloji ve Sanat Dergisi'nin 171. sayısı yayınlandı. Yaklaşık yarım asırdır birbirinden ilginç konuları gündeme taşıyarak yayını sürdüren…
Arkeologlar, Batı Slovakya’nın Vráble kentinde M. Ö. 5250-4950 tarihli bir yerleşim yerinde yaklaşık 36 başsız insan cesedinin kalıntılarını içeren bir toplu mezar ortaya çıkardılar.
Arkeoloji Kazılarında Neolitik dönemin önemli tapınak alanlarının bulunduğu Şanlıurfa'daki Karahantepe, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ören yeri statüsüne alındı.
Arkeobotanik verilerine göre Konya Ovası'nda ilk buğday, mercimek ve bezelye yetiştirme izlerini barındıran Boncuklu Höyük'te Çatalhöyük sakinlerinin ataları oturuyordu ve oradaki arkeoloji kazılarında ortaya çıkan pek çok yerleşik hayat geleneği ilk…
Diyarbakır'daki Çayönü Höyüğü'de sandık tipi 3 yeni mezar daha bulunduğunu açıklayan Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Aslı Erim Özdoğan: "Mezarların bozulmadan elimize geçmesi antropolojik açıdan önemli. Dışarıdan çok fazla müdahale olmadığı için DNA…
İzmir'deki tarihi eser operasyonunda milattan önce 9500 ila 11 bin 500 yıllarına tarihlenen insan tasvirli heykellere benzeyen bir yontu ele geçirildi.
Neolitik Çağ’dan günümüze ulaşan en küçük ok ucu İsrail'in Kudüs kenti Zion Dağı arkeolojik kazılarında bulundu. 1.5 santimetre boyundaki ok ucu pembe damarlara sahip beyaz çakmaktaşından yontulmuş.
Şanlıurfa'daki Karahantepe Ören Yeri'nde yeni sezon kazıları, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan'ın katıldığı açılış kazısı ile başladı. Yeni sezon için temizlik çalışmalarına başlanan Karahantepe'de arkeologların kapsamlı kazıları Kurban Bayramı'ndan…
Cilalı Taş Devri insanlarının nasıl bir merdiven kullandığı sonunda keşfedildi. Tarihin bilinen en eski metropol kenti Çatalhöyük'te girişi ve çıkışı üstte olan binalara merdivenle çıkıldığı anlaşılıyordu ama bu güne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.…
Ürdün Çölü'nde ortasında antropomorfik ve avcılık temalı figürler bulunan iki dikili taşın yer aldığı Yeni Taş Çağı'ndan kalma, 9 bin yıllık olduğu tahmin edilen bir tapınak keşfedildi.
İspanya'daki El Pendón Dolmen arkeolojik alanından çıkan 5300 yıllık kafatasında bilinen en eski kulak ameliyatının kanıtı keşfedildi. İspanyol arkeologlar, insanların 5000 yıldan daha uzun bir süre önce kulak ameliyatı yapmaya başlamış olabileceğini…
Güney Afrika yerlilerince yaklaşık 2 bin yıl önce çölde inşa edilen taş duvarların aslında av hayvanları için kurulmuş tuzak düzeneğinin parçası olduğu tespit edildi.
Bulgaristan'ın ünlü Hotnitsa kültürüne ait tarihi eserlerin bulunduğu arkeolojik alanda geçtimiz yıl yapılan kazılarda, Bulgar arkeologları oldukça heyecanlandıran geç neolitik dönem eserleri keşfedildi.