Sözde Arkeoloji Şurası Ankara'da başladı

Sözde Arkeoloji Şurası Ankara'da başladı

Kuruluş aşamasında ülke çapında büyük heyecan uyandıran ve herkesten destek gören ama ilk icraatları sonrası büyük hayal kırıklığı yaşatarak Türk arkeoloji dünyasında kendi çapında bir hizip haline dönüşen "Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü"nün organize etmeye çalıştığı sözde Arkeoloji Şurası Ankara'da başladı.

Kağıt üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen, ancak tamamen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü yöneticilerinin kriterlerine göre belirlediği davetlilerden ve yer alacak isimlerin dahi davetiyeden sonra oluşturulabildiği dikkat çeken (ki o isimlerden bir kısmının da katılmayacağı aşikar olan) komisyonlardan oluşan sözde Arkeoloji Şurası'nın açılış programı, Ankara'da lüks bir otelde düzenlendi.

Arkeoloji dünyasının önemli kurum ve isimlerinin itibar etmediği toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın katılmadığı belirtilirken, enstitü ile ilgili eski tarihli videolarının kullanılması da dikkat çekti.

Şuraya katılmak üzere gelen isimler, program öncesi otel dışında oluşturulan Arkeoloji Vadisi'ni gezdi, Şef Orhan Şallıel yönetiminde Gazi Gençlik Oda Orkestrasının konserini dinledi.

Konserin ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Başkanı Nevzat Çevik, enstitünün çalışmaları hakkında bilgi verdi. 

Gaziantep Valisi Davut Gül, "Destek veren 500'e yakın hocamız var. Şimdiden 26 yayın yayımlandı. Bunların her birisinin hem Gaziantep hem Türkiye hem de yakın coğrafyamız için çok önemli bir değeri var." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kültürün milletler için önemini vurguladığı konuşmasında, Türkiye'nin ve Anadolu'nun sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklere değindi ve  "Birçok ülke 150 yıl önce arkeoloji enstitüleri kurdu. dile getiren Şahin, "Bugün Paris'e 80 milyon gidiyorsa, İtalya'ya 80 milyon gidiyorsa benim Fıratım'a da 80 milyon gelecektir. Türkiye, kendi değerlerine ve gücüne inanarak bunu yapmak zorunda. Türkiye, ikinci yüzyıl destanını kültür sanat insanları yetiştirerek yazacak" dedi. 

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı projenin Türkiye Avrupa Birliği ortaklığında gerçekleştirildiğini, Türk sivil toplumu ile Avrupa sivil toplumu arasında iletişim ve etkileşim açısından projenin önemli olduğunu anlattı.

Avrupa'nın geçmişi ne kadar Anadolu ile ilgiliyse geleceğinin de o kadar Anadolu ve Türkiye'yle ilgili olacağı değerlendirmesinde bulunan Kaymakcı, "Sivil sektör alanında şu ana kadar 18 diyalog programı yürüttük ve aşağı yukarı 120 milyon avroluk kaynak tahsisinde bulunduk. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarımızın, arkeoloji alanında çalışan derneklerimizin Avrupa ülkelerindeki muhataplarıyla iletişim kurmaları ve o alandaki projelere daha etkin bir şekilde katılmaları önemli." diye konuştu. Kaymakcı, büyükelçilere ve ülke temsilcilerine çağrıda bulunarak, ülkelerindeki enstitülerin Türkiye Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü ile iletişim kurmalarını istedi.

Konuşmaların ardından açılış oturumlarıyla Sözde Arkeoloji Şurası devam etti.

I. Oturumda Fecir Alptekin'in moderatörlüğünde Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Doç. Dr. Halûk Sağlamtimur, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Doğan Hızlan (katılmadı) ve Y.Mimar Faruk Malhan'ın konuşmacı oldu.

Üç gün farklı oturumlarla devam edecek sözde şurada, Bilim ve Araştırma, Arkeometri, Dijital Arkeoloji, Eğitim, Sanat, Turizm ve Tanıtım, Kültür Ekonomisi, Kültür Politikaları, Kurum ve Yasalar, Kültürel Miras ve Müzecilik başlıklarında 11 komisyon toplantısı gerçekleştirilecek.

Şura sonunda bir deklarasyon oluşturulacağı belirtiliyor.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar