Dünyanın en eski bileziğini Denisovanlar yapmış olabilir

Dünyanın en eski bileziğini Denisovanlar yapmış olabilir

Dünyanın bilinen en eski mücevheri insansıların tarihinde yeni bir tartışma açtı. Daha önce 40 veya 50 bin yıllık olduğu ve Homo Sapiens ürünü olduğu tahmin edilen bileziğin 65.000 veya 70.000 yıllık olabileceği ve Denisova insansıları tarafından imal edilmiş olabileceği ileri sürüldü.

Rusya'nın Sibirya bölgesinin Altay dağları kesiminde Denisova mağarası olarak tanınan Stratum 11’de mağarasındaki arkeolojik kazılarda 2008 yılında keşfedilen taş bileziğin dünyanın keşfedilen en eski bileziği olduğu sanılıyor.

Dünyanın en eski mücevheri klorit taşından imal edilmiş

Her biri yaklaşık 2,7 cm genişliğinde ve 0,9 cm kalınlığında iki parça halinde bulunan bileziğin tahmini çapı 7 santimetre olarak hesaplandı.

Kloritten yontulmuş bilezik Neandartel insansılarının ve Homo Sapiens kalıntılarının da yer aldığı bir tabakada bulundu ve önce onlardan biri tarafından imal edildiği yorumu yapıldı.

Mağaraya yakın alanlarda klorit taşı bulunmuyor. Dönemine göre hayl değerli malzemenin en az 200 kilometre öteden getirildiği anlaşılıyor.

Yeni tarihlendirme tekniklerine göre bileziğin 70 bin yıllık olduğu  iddia ediliyor

Bilezik ilk bulunduğunda yaklaşık 40 bin yıllık olduğu tahmin ediliyordu. Bu yıl Fransa'daki bir sergide, yeşil renkli klorit bilezik, 50.000 yıllık olarak sergilendi.

Ancak Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü arkeologlarına göre bilezik tahmin edilerden daha eski bir tarihte imal edilmiş. Daha önce 40.000 veya 50.000 yıllık olduğu ve Homo Sapiensler tarafından üretildiği tahmin edilen bilezikle ilgili yeni araştırma sonuçları imal tarihinin daha eski olduğuna işaret ediyor.

İddiaya göre yeni tarihlendirme bulgular bileziğin 65.000 ila 70.000 yıllık olabileceğini gösterdi. Yeni tarihlendirmenin bleziğin bulunduğu tabakadaki organik ve inorganik bulgularla gerçekleştirildiği iddia ediliyor.

Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsünden Maksim Kozlikin’e taş bileziği tarihlendirme çalışmalarında bileziğin yaşı hakkında olağanüstü sonuçlar elde ettiklerini ve yeni olasılığa göre bileziğin soyu tükenmiş insansı türlerden Denisovalılar tarafından imal edildiğini savunuyor.

Denisova insansısı sanılandan daha mı yetenekliydi?

Bileziğin tarih öncesi insansı türlerden Denisovalılar tarafından imal edilmesi ihtimali, insansı türün düşünülenden çok daha gelişmiş yeteneklere sahip olduğu anlamına geliyor.

Novosibirsk Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü eski müdürü Prof. Anatoly Derevyanko, “Güneş ışığına tutulduğunda ışınlarını yansıtan bilezik çok güzel ve çok kırılgan. Böyle hassas özelliklere sahip bileziğin günlük takı olması mümkün görünmüyor. Sadece özel günler ve istisnai zamanlarda takılmış olamsı muhtemel" diyor. Bazı bilimadamlarına göre bileziğin üzerinde kaybolmuş işlemeler olması da mümkün.

Denisovanların yapma ihtimali tartışmaya açık

Homo altaiensis olarak da adlandırılan Denisovan insansılıların yaşadığı Mağarada bulunan bileziği Denisovaların yapma ihtimalleri tartışmaya açık. Çünkü onlardan kalan diğer kalıntılarda benzeri bir obje daha yok.

Avustralya'daki Oxford ve Wollongong üniversitelerinden bilim adamları bu ay Rus meslektaşlarıyla buluşacaklar.

Akademisyenler, 40 bin yıllık olduğu tahmin edilen tarihi bir iğne dahil olmak üzere, bilezik ve diğer eserlerin bulunduğu toprak tabakasının yaşı üzerindeki testlerden elde edilen verileri analiz edecek ve yorumlayacaklardır.

arkeolojikhaber.con

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar