Babası Denisova Annesi Neandertal insansı fosili keşfedildi

Babası Denisova Annesi Neandertal insansı fosili keşfedildi

Rusya'daki Denisova Mağarası'nda arkeoloji kazılarında 2012 yılında bulunan kemik parçasının 50.000 yıl önce yaşamış 13 yaşındaki bir kıza ait olduğu anlaşıldı. Almanya'da yapılan analizlerde fosilin babasının Denisovan Annesi Neandertal insansı tütürnden olduğu anlaşıldı.

Yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa'nın batısında yaşayan Neandertaller ile doğusunda yaşayan ve Homo altaiensis olarak da adlandırılan Denisovalar arasında cinsel ilişki kurulduğu anlaşıldı.

Merkezi Almanya'nın Leipzig şehrinde bulunan Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki dna analizleri Sibirya'da 2012 yılında bulunan bir insansıya ait fosilin annesinin Neandertal babasının ise Denisovan olduğunu gösterdi.

Neandertal bir anneye ve Denisovalı bir babaya sahip olduğu anlaşılan melez insansıya ait fosil parçası, 2012 yılında Rusya'daki Denisova Mağarası’nda yapılan arkeoloji kazılarında elde edilmişti.

Günümüze sadece tek kemiği ulaşabilen melez insansının yaklaşık 13 yaşında bir kız çocuğu olduğu tespit edildi ve kendisine Denny adı verildi. 

Araştırmanın sonuçları; 22 Ağustos'ta Nature dergisinde;  Viviane Slon, Fabrizio Mafessoni, Benjamin Vernot, Cesare de Filippo, Steffi Grote, Bence Viola, Mateja Hajdinjak, Stéphane Peyrégne, Sarah Nagel, Samantha Brown, Katerina Douka, Tom Higham, Maxim B. Kozlikin, Michael V. Shunkov, Anatoly P. Derevianko, Janet Kelso, Matthias Meyer, Kay Prüfer & Svante Pääbo imzaları ile yayınlanan Neandertal anne ve Denisovan babadan doğan yavrunun genomu (The genome of the offspring of a Neanderthal mother and a Denisovan father) başlıklı makale ile açıklandı.

Araştırmanın başkanlığını yapan Toronto Üniversitesinden Antropolog Viviane Slon, “Daha önce Neandertallerin ve Denisovalıların arada cinsel ilişki kurulduğuna dair bulgu yoktu. İki farklı insansı tür (hominin) arasında kurulan ilişkiden doğan melez çocuğun kemiklerini bulabilceğimiz aklımızın ucundan bil geçmezdi. Çok şanslıyız" dedi.

Araştırmada imzası bulunan antropologlardan Fabrizio Mafessoni, “Genom, iki ayrı türn hakkında bilgi edinmemizi sağladığı için çok önemli. Neandertal anne ve Denisovalı babanın çocuğuna ait olması onu daha ilginç kılıyor" dedi.

İnsansılar arasındaki melezmeleşmelere dair önemli araştırmadan elde edilen bulgular, insansı türlerin göçlerine dair yeni ipuçları ortaya çıkarabilecek.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar