Samahram arkeoloji alanından 60 bin yıllık bulgular çıkarıldı

Samahram arkeoloji alanından 60 bin yıllık bulgular çıkarıldı

Samahram limanında ve çevresinde 20 yılı aşkın bir süredir çalışan İtalyan arkeologlar, limanın uzun tarihine, kent planına ve bölge sakinlerinin yaşam şartlarına dair bulgular topladı.

Umman’ın Dhofar bölgesinde bulunan Dünya Mirası listesindeki Khor Rori arkeolojik kazı alanındaki diğer adıyla Samahram’daki kazılar, bölgedeki insan varlığının günümüzden 60 bin yıl önceye, Paleolitik Çağ’a kadar dayandığına dair yeni kanıtlar ortaya çıkardı.

Bulgular ayrıca Samahram’ın MS 4. yüzyıla kadar, doğu ile batı arasında bir köprü görevi gördüğünü ve deniz ticareti ağının merkezinde olduğunu gösteriyor.

Muscat Daily'nin haberine göre; İtalyan Umut Misyonu (İItalian Mission to Oman - IMTO) Başkanı Prof. Alessandra Avanzini, Samahram limanında ve çevresinde 20 yılı aşkın bir süredir çalıştıklarını; limanın uzun tarihinin, kent planın ve bölge sakinlerinin yaşamının bugün çok daha net okunabildiğini söyledi. Avanzini’ye göre liman MÖ 3. yüzyıldan MS 4. yüzyıla kadar aktifti ve kuruluş tarihi, Akdeniz'den Hindistan'a; deniz ticareti geçmişi için temel tarihsel bir referans noktasıydı.

Samahram’ı çevreleyen bölgenin tarihe tanıklık ettiğini belirten Avanzini şunları kaydetti: “Birkaç gün önce Samahram’daki kazılarımız doğu burnunda sona erdi. Sonuçlar muhteşemdi. Birkaç yıl önce bir Ortaçağ köyü kazmıştık. Fakat son iki çalışma sezonun ardından, Inqitat'daki insan varlığının Paleolitik Çağ’a ait olduğunu biliyoruz (60 bin yıl önce). Ayrıca Geç Neolitik Çağ’a ait (yaklaşık 6 bin yıl önce) bazı kanıtlar ortaya çıktı. Bunlar Dhofar’ın kıyı arkeolojisi için yeni kanıtlar.”

“İtalyan ekibinin kazıları, Samahram’ın kuruluşunun MÖ 3. yüzyıla dayandığını kanıtladı. Birkaç yıl boyunca, sadece Roma İmparatorluğu döneminde (MS 1. yüzyılda) gemilerin açık denizlere açılmaya cesaret ettikleri ve Arabistan’dan Hindistan’a, mevsim rüzgârları tarafından ileri itildikleri kabul edilmişti. Ancak bugün, birkaç yüzyıl önce Mısır'daki Berenike'den Samahram'a, Hindistan'daki Pattanam'a ve Arikamedu'ya kadar bir iletişim ağı olduğu açık. Samahram, bu ticaret ağının merkezinde ve doğu ve batı arasında bir köprü. İtalya'da üretilen ve Samahram'da bulunan çok miktarda amfora, Akdeniz kültürleriyle uzun süren ilişkileri göstermektedir.”

Kazılarda elde edilen bulgulara göre kentin küçük ancak düzenli ve canlı olduğunu dile getiren Avanzini konuşmasına şöyle devam etti: “Tapınak alanında umumi tuvaletler var. Bu hiç önemli görünmeyebilir, ancak bu bulgu Samahram'daki yaşayanların yaşam kalitesini gösteriyor. Kentte fırın üretimi gibi bazı üretim alanları bulundu. Kent darphanesinin olduğu pazar alanının yakınında, metal üretimi alanı bulundu. Bu yıl iki fırın keşfedildi; bunlar sadece küçük metal nesneler yapmak için değil, aynı zamanda metal işleme için kullanılmışlardır. Samahram'ın sakinleri sadece tüccar değil, aynı zamanda balıkçılardı. Onların beslenme biçimleri ağırlıklı olarak deniz ürünlerinden oluşuyordu.”

aktuelarkeoloji


Benzer Haberler & Reklamlar