Paleolitik Çağ Haberleri

Karain Mağarası arkeoloji kazılarının 2018 hedefi

Karain Mağarası arkeoloji kazılarının 2018 hedefi

500 bin yıllık tarihe tarihe sahip Anadolu'da en eski yerleşim birimlerinden Karain mağarasında bu seneki arkeolojik kazıların hedefi; Paleolitik dönemdeki insanların mağarayı ilk ne zaman iskan ettiklerini tespit etmeye çalışmak olacak. Mağaranın…

İsrailde yarım milyon yıllık arkeolojk alan bulundu

İsrail'de yarım milyon yıllık arkeolojk alan bulundu

İsrail'in Jaljulya kentinde 500 bin yıllık arkeolojik alan keşfedildi. Yaklaşık 2,5 dönümlük alanda, alt Paleolitik çağa ait yüz binlerce çakmak taşı alet ortaya çıkarıldı. Taş aletlerin Homo Erectus'a ait olabileceği idddia…

Prof. Winter, Dülük 2017 arkeoloji kazılarını yorumladı

Prof. Winter, Dülük 2017 arkeoloji kazılarını yorumladı

Yıllardır bulunan çok sayıda mühürle ve Jüpiter Dolichenus tapınağıyla gündemde olan Dülük Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarının başkanı Prof. Dr. Engelbert Winter, kazı sezonundaki buluntuları yorumladı.

34 bin yıllık minyonlar: Fildişi Saksonya Venüsleri

34 bin yıllık minyonlar: Fildişi Saksonya Venüsleri

Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde 34 bin yıllık olduğu belirtilen fildişiden yontulmuş tırnak büyüklüğündeki 3 kadın heykelciği, 'Venüsler koleksiyonu'nun en küçük ebatlı parçaları oldu. Onları diğer ünlü paleolitik venüslerden ayıran diğer…

Denisova İnsanına ait yeni fosil keşfedildi: Bir süt dişi!

Denisova İnsanı'na ait yeni fosil keşfedildi: Bir süt dişi!

Altay Dağlarında yaşayan ve genlerini günümüze miras bırakan gizemli insansı türe ait çok az sayıdaki fosile bir yenisi eklendi. Küçük bir kızın ufak, aşınmış süt dişi. Yaklaşık 128 bin yıllık 'süt dişi' gizemli insansı türe dair önemli ipuçları…

Rusyada Paleolitik Venüs heykelciği bulundu

Rusya'da Paleolitik Venüs heykelciği bulundu

Arkeolojide 'venüs' olarak nitelendirilen ve 'ana tanrıça' kültüyle bağlantısı olduğu tahmin edilen heykelciklere Rusya'da 5 cm uzunluğunda mamut dişinden oyulmuş bir yenisi eklendi.

Taş Aletler Çalıştayı Edirnede yapıldı

Taş Aletler Çalıştayı Edirne'de yapıldı

Anadolu'da bulunan tarih öncesi çağlara ait taş aletlerin bilimsel açıdan önemleri, analiz ve araştırma yöntemleri Anadolu Arkeolojisinde Taş Aletler çalıştayında gündeme getirildi.

23 Bin yıllık çakmaktaşı orak bulundu

23 Bin yıllık çakmaktaşı orak bulundu

M.Ö. 21.000 yılından önce insanoğlu'nun 'tarım bilincine' sahip olduğu ve tahılları ekip, biçtikleri ortaya çıktı. İsrail'in Celile bölgesinde bulunan 23 bin yıllık tahıl kalıntıları, öğütme taşı ve hatta çakmaktaşından yapılmış orak tarım tarihine…

Şanlıurfa müzesinde insanlık tarihine yolculuk

Şanlıurfa müzesinde insanlık tarihine yolculuk

Kültür ve inanç turizminin önemli kentlerinden Şanlıurfa gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği müze kompleksi, açıldığı günden beri 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı.

Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi" gün yüzüne çıkarılacak

Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi" gün yüzüne çıkarılacak

Hatay'ın Antakya ilçesinde "dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi" olarak bilinen Kurtuluş Caddesi'nin yer altında kalan yaklaşık 100 metrelik antik sütunlu orijinal hali, Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapacağı çalışmayla turizme kazandırılacak.…