Rusya'da İskit Kadın Savaşçılarına ait yeni mezarlar keşfedildi

Rusya'da İskit Kadın Savaşçılarına ait yeni mezarlar keşfedildi

Rusya'nın Ostrogozhsk kentinde 2019 yılında Don Arkeoloji Seferi kapsamında araştırma ve kazı gerçekleştiren Valery Ivanovich Gulyaev liderliğindeki Rus Bilimler Akademisi (IA RAS), Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, İskitlere ait olduğu tahmin edilen ve Amazon olarak adlandırılan savaşçı kadınlara ait mezarlar keşfettiler.

Rus arkeologlar, 2010 yılından bu yana devam  Don Arkeoloji Seferi kapsamında geçen yıl ilk olarak 2000 yılında keşfedilen 19 mezar höyüğünün incelemesii ve restorasyon işlemlerini tamamladılar.

Araştırmada, dokuz numaralı höyüğün daha önce yağmalandığı, ancak yağmanın yalnızca kuzeyiyle sınırlı kaldığı anlaşıldı.

Kazıların lideri Valery Ivanovich Gulyaev, “Sadece son on yılda yaklaşık 11 silahlı genç silahlı kadın keşfedildi. Onlar için ayrı mezar höyükleri yapıldı ve genellikle erkekler için gözlenen tüm ölü gömme ritüelleri onlar için de yapılmıştı. Amazonlar yaygın bir İskit fenomeniydi” dedi.

Ancak Gülyaev, ilk kez yaş aralığı olarak böylesine farklı dört savaşçı kadınının bulunduğu bir gömüt ile karşılaştıklarını söylüyor:  “Höyüğün bir bölümünde iki set kalıntı bulundu; bir kadın yaklaşık 20 ila 25 yaşında, diğeri 12 ila 13 yaşında bir genç. 30’dan fazla demir ok ucu, kuş biçiminde şekillendirilmiş bir demir kanca, at koşum takımı elemanları, dizginleri askıya almak için demir kancalar, demir bıçaklar, kap parçaları ve çok sayıda hayvan kemiği…”

Araştırmada bulunan çömlekler, MÖ 4. yüzyılın ikinci veya üçüncü çeyreğine tarihlendirildi. “Bu bulgular, orada gömülen kadınların, kuruluşu Doğu Avrupa’nın İran göçebe kabileleri arasında İskit döneminde olan Amazonlar, yani kadın savaşçılar olduğunu gösteriyor.”

Höyüğün güney ve batı kesiminde daha fazla kalıntı keşfedildi, ölenler, başları çim kaplı toprak ‘yastıklara’ yerleştirilmiş ahşap kulübelere yerleştirilmişti.

“Birey No.1” olarak adlandırılan ilk kadın, yaklaşık 40 ila 50 yaşındaydı ve çiçek süslemeli damgalı altın plakalardan ve amfora şekilli kolye uçlu takılardan oluşan karmaşık bir başlıkla gömülmüştü. Araştırmacılar, bunun gibi başlıkların “Calafs” veya “Calathos” olarak adlandırıldığını ve sadece İskit’in en zengin “kraliyet” mezarlarında bulunduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, yaşlı kadının kalıntılarını bulmanın, o dönemde bir İskit kadının yaşam beklentisinin 30 ila 35 yaşında olması nedeniyle özel olduğunu söylüyor.

“Birey No. 2” olarak adlandırılan ikinci kadın daha genç ve yaklaşık 30 ila 35 yaşındaydı. Bu kadın “at binicisi” pozisyonunda, eğri ve açılmış bacaklarla gömülmüştü. Yapılan açıklamada, antropolojik araştırmalara atıfta bulunularak, böyle sembolik bir pozisyonda gömülebilmek için bacaklarının tendonları kesilmiş olabileceği belirtiliyor.

Binici kadının sol omzunun altında bronz bir ayna, iki mızrak ve cam boncuklardan yapılmış bir bilezik vardı. Ayaklarının yanında iki çömlek vardı. Bunlardan biri tütsülük ve diğeri siyah astarlı bir kantharos idi. Bu tür kaplar, MÖ 4. yüzyılın ikinci çeyreğinde şarap içmek için ve ritüellerde ve sunularda kullanılıyordu.

CTVNews (Çeviri: Arkeofili)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar