Kuzey Avrupa'nın en eski lanet tableti, Almanya'da bir tuvalete atılmış olarak bulundu

Kuzey Avrupa'nın en eski lanet tableti, Almanya'da bir tuvalete atılmış olarak bulundu

Kimi zaman büyük umutlarla başlanan arkeoloji kazılarında umulan eserler ortaya çıkmazken kimi zaman inşaat kazılarında arkeoloji tarihine damga vuracak ilginç tarihi eserler ortaya çıkabiliyor. Bu ilginç tesadüfi arkeolojik keşiflerden biri de Almanya'nın Rostock kentindeki bir inşaat alanında ortaya çıktı. Bir tuvalete atılmış 500 yıllık kurşun tablet üzerine isimleri yazılmış bir çifti şeytana havale ediyor...

Almanya'da Tuvalete Atılmış 5 Asırlık Kurşun Lanet  Tableti Bulundu

Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinin en büyük şehri Rostock'taki bir inşaat alanında 500 yıllık olduğu ve büyü amaçlı kullanıldığı tahmin edilen kurşun bir lanetleme tableti bulundu. Tablet Kuzey Avrupa'da bugüne dek bulunan en eski lanet tabeti ve büyü tableti olması açısında özel arkeolojik önem taşıyor. 

İnsanlar günümüzde birbirlerine olan öfke ve kinlerini sosyal medya mesajları ile bile ifade edebiliyorlar. Oysa geçmişte insanların kötü duygularını birbirine ulaştırması bu kadar kolay değildi. Çoğu zaman duygular hiç dile getirilmeden farklı yöntemlerle insanlar birbirilerine zarar vermeye çalışırlardı. İnsanların zarar göremesini istediği insanlara karşı kullandığı yöntemlerden en popüleri ise büyü yapmak ve bedduada bulunmaktı.

Kurşun Tablette "Taleke ve Hinrik Çiftini Şeytan Çarpsın!" yazıyor

Almanya'da arkeologlar 15. yüzyılda yazılmış böyle bir büyü veya beddua metninin kurşun bir levha üzerinde bir tuvalete atılmış olarak buldular... Kurşun tablet, Almanya'nın en kuzeyindeki yerleşim alanlarından Rostock'taki bir inşaat sahasında ortaya çıktı. Yıpranmış mesajda "sathanas taleke belzebuk hinrik berith" yazıyordu. Gotik karakterli harflerle yazılmış metinde  Şeytan'ın Taleke adında bir kadına ve Hinrik adında bir erkeğe lanet etmesini isteyen bu sözlerin Türkçe Meali: "Taleke ve Hinrik çiftini Şeytan Çapsın"  Bu terk edilmiş bir sevgilinin kıskandığı çifte bedduası da olabilir...

İşin ilginç yanı tabletin bir tuvaletin dibinde bulunmasıydı. Tabletin buraya yazan / yazdıran kişi rarafından mı yoksa başka birilerince mi atıldığını bilmek mümkün değil... Ancak yazan / yazdıran kişi tarafından atılmış olması halinde sembolik veya ritüel bir önem taşıdığı aşikar. 

Tablet 500 yıllık ve Kuzey Avrupa'da bulunan türünün ilk örneği olması açısından önemli...

Tablet; Ortaçağ'da Avrupalı'ların Hıristiyan kültüründe büyü, mistisizm ve beddua inançlaroına ışık tutması açısında da özel önem taşıyor.

Arkeologlar daha önceki yıllarda Atina'daki bir kamu kuyusunda üzerlerine lanetler kazınmış 30 kurşun tablet bulöuştu. İnsanlar bu 2.300 yıllık lanetleri çivilerle delmiş, ciğer ve/ veya  tabut şeklinde yontmuşlardı. Bazıları ortak şikâyetleri içeriyordu ve reddedilen sevgilili  temaları ağırlık taşıyordu. Örneğin bir tablet, Glykera adında yeni evli, bir kişiyi lanetliyordu. 

İngiltere - Roma Britanya'sının ünlü antik kaplıcalarının bulunduğu Bath'ta - benzer bir lanet tableti  ortaya çıkmıştı. Tabletler, Hırsızlık, yalan veya hile yüzünden haksızlığa uğrayanların intikam duygularını ve beddualarını içeriyordu.Antik Roma ve Antik Yunan kültürlerinde yaygın lanet ve beddua tabletlerini bugün pek çok müzede görmek mümkün...

Ama büyü ve lanetleme geleneğinin kökenleri daha eskilere gidiyor. 

Türkiye ve Orta Asya Ülkerindeki arkeoloji kazılarda farkl medeniyetlere ait binlerce yıl öncesine ait pek çok büyü tableti ve beddua tableti bulunmuştu.

Photo: Archaeology in Mecklenburg-Western Pomerania

arkeolojikhaber

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar