Kimi zaman büyük umutlarla başlanan arkeoloji kazılarında umulan eserler ortaya çıkmazken kimi zaman inşaat kazılarında arkeoloji tarihine damga vuracak ilginç tarihi eserler ortaya çıkabiliyor. Bu ilginç tesadüfi arkeolojik keşiflerden biri de…
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında…
Gazeteci yazar Özer Akdemir, 'Dünya Kültür Mirası'nın içine etmek!..' başlıklı yazısında Kapadokya'daki yol yapım çalışmaları ile ilgili iktidar ve muhalefet politikalarını eleştirdi. İşte o yazı:
Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde 2005'ten beri 100 katılımcı ile yürütülen arkeoloji kazılarında geçen yıl bulunan müstehcen ve mitoloji kahramanlarını karikatürize eden mozaikler Türk basın mensuplarına…
Bir insanın zehirli bir yılanı yılanı tamamen yediğini düşündürten ilginç arkeolojik buluntu, Amerika'nın Teksas eyaletindeki Conejo Shelter'de keşfedildi. Teksas’taki kaya sığınağında fosilleşmiş 1500 yıllık insan dışkılarını inceleyen arkeologlar,…
Antalya’daki Antiochia ad Cragum antik kentinde süren arkeoloji kazılarında ortaya çıkan tuvalet mozaiklerde Antik Romalıları eğlendiren müstehcen şakalar bulundu. İkinci yüzyıldan kalma tuvalette bulunan müstehcen çizimler mitolojik göndermeler…
Arkeoloji kazılarında ilk alafranga tuvalet taşı bulunan, günümüze ulaşabilmiş Urartu şehirlerinden 2 bin 900 yıllık Altıntepe Kalesi'ni de bünyesinde barındıran Erzincan'daki tarihi alan, "arkeopark"a dönüştürülüp açık hava müzesi…
Aigai antik kentinde 2 bin yıl önce yaşayan insanlar dışkılarını umumi tuvaletlere koydukları dev küplerde depolayarak, deri atölyelerinde tabaklama işleminde kullanmışlar.
Arkeologlar Rönesans yıllarında Kopenhag’da tuvalete çevrilmiş iki şarap fıçısı keşfetti. Keşfedilen ilginç tuvaletteki kalıntılar, onu kullannanların nasıl beslendiğini ortaya çıkardı.
Evinin arka bahçesine tuvalet yapmak için kazı yağan vatandaş tarih kalıntıları fark edince yetkililere haber verdi.
Tarihi 'Sık dişini helası'nın restorasyonunda altın, gümüş ve bronz olmak üzere 400 sikke bulundu. Helanın müzeye dönüştürülmesi düşünülüyor.