Bizanslı atlet için yapılan 1500 yıllık lanetleme büyüsü 'çözüldü'

Bizanslı atlet için yapılan 1500 yıllık lanetleme büyüsü 'çözüldü'

Bizanslı atletin rakibi başta Mısır Tanrısı Thoth olmak üzere ne kadar şeytani güç varsa onu başarısız kılmak için yardıma çağrırıyor ve “gökyüzü demonları, havanın demonları, yer demonları, yeraltı demonları, deniz demonları, nehirlerin ve mevsimlerin şeytanları, Manna'nın gözlerini bağlayın, ayaklarını dolaştırın" diye beddua ediyor.

İsrail'in Kayserya şehri yakınlarındaki Caesarea Maritma antik kentinde 1950'li yıllarda bir tiyatronun yıkıntıları arasında bir kurşun tablet bulunmuştu. Ancak tabletin üzerindeki yazılar çok fazla yıprandığı için  üzerinde ne yazdığı okunamamıştı.

Aradan geçen 70 yıl içinde teknoloji ilerledi ve tarihi yazıtlar için yeni okuma teknikleri geliştirildi. Geliştirilen bir görüntüleme tekniği sayesinde kurşn tablet üzerindeki 51 satırlık yazı okunabildi.

1500 yıllık metin, Manna adlı ünlü bir dansçıya karşı bir lanetti. Lanetin yazarı da muhtemelen Bizans kültüründe rakip bir hizipte yer alan atletti.

Dailymail'in haberine göre; Verona Üniversitesi’nden İtalyan tarihçi Attilio Mastrocinque, tableti yansıtma dönüşümlü görüntüleme tekniği (Reflectance Transformation Imaging-RTI) tekniğini kullanarak tercüme etmeyi başardıklerını söyledi ve "Bu yöntemle farklı ışıklandırma koşulları altında yüzeyin pek çok fotoğrafı çekiliyor, bu veriler kullanılarak tek bir görüntü elde ediliyor. Böylece yüzey her ne kadar aşınmış olsa da görünmeyen detaylar ortaya çıkarılıyor. Antik Yunan’dan kalma 1500 yıllık kurşun tableti 70 yıl sonra çözmeyi başardık Tablette, ‘Manna’ adlı bir sporcu ve ünlü bir sanatçı başarısız olması için lanetleniyor" dedi..

Tablette, erkek bir sanatçı ve sporcu olduğu belirtilen Manna lanetleniyor, ona zarar gelmesi için tanrılara çağrı yapılıyor.

Bizanslı atletin rakibi başta İbis kuşu başına sahi Mısır Tanrısı Thoth olmak üzere ne kadar şeytani güç varsa onu başarısız kılmak için yardıma çağrırıyor ve  “gökyüzü demonları, havanın demonları, yer demonları, yeraltı demonları, deniz demonları, nehirlerin ve mevsimlerin şeytanları, Manna'nın gözlerini bağlayın, ayaklarını dolaştırın" diye beddua ediyor.

"Manna’nın dansına engel olun, Ayaklarını dolaştırın, Gözleri karartın, ellerini bağlayın tiyatroda dans ettiğinde uyuşup kalsın. Bükülüp kalsın, tökezlesin, dengesini kaybetsin"

Tarihçi Attilio Mastrocinque, son derece prestijli tiyatro kalıntılarında bulunan tabletin, Manna’nın döneminde çok ünlü bir sanatçı veya sporcu olduğunu, laneti yazanın da rakibi olduğunu gösterdiğini belirtiyor  ve  Muhtemelen ödül çok önemliydi, ya da tableti yazanın ün ve itibarı bu yarış sonunda büyük tehlike altındaydı Tabletin ait olduğu dönemde, söz konusu bölgede Bizans hâkimiyeti vardı. Bu nedenle Manna muhtemelen Doğu Roma saflarında, laneti yazan ise ona rakip hizip içinde yer alıyordu" dedi.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar