Kurul böyle buyurdu: Eyüp'teki arkeolojik kalıntılar kazındı!

Kurul böyle buyurdu: Eyüp'teki arkeolojik kalıntılar kazındı!

Herkesin gördüğü planı Koruma Kurulu üyeleri göremedi. Arkeologların, mimarların, sanat tarihçilerinin korunması gerekir dediği arkeolojik kalıntılar için Koruma Kurulu plan vermiyor kararı verdi ve Eyüp Sultan'daki geç antik çağ ile Osmanlı dönemine ait kalıntılar dozerle yok edildi. İşte Kurul Kararı öncesi ve sonrası manzaraları:

İstanbul'un Eyüp Sultan İlçesi İslambey Mahallesi'nde Eyüp Sultan Camisi yakınlarındaki otopark alanında, eski fotoğraflardan daha önce var olduğu tespit edilen kagir evleri yeniden inşa etmek için tasarlanan rekonstrüksiyon projesi için inşaat çalışmaları sırasında arkeolojik kalıntılara rastlanınca İstanbul Arkeoloji Müzeleri ekipleri devreye girmiş ve arkeoloji kazılarında geç antik çağ ve Osmanlı devrine ait yapı kalıntıları ile bir mezar taşına ulaşılmıştı.

Arkeologlara, mimarlara ve sanat tarihçilerine göre ortaya çıkan tarihi kalıntılardan, geç antik çağa ait yapı ya da yapılar olduğu anlaşılıyordu. Alanda büyük olasılıkla antik bir hamam kalıntısı olabilirdi ve arkeoloji kazılarının devamında yarar vardı.

Ama İstanbul 1 Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu plan verici görmedi ve 'inşaata devam' kararı vermişti.

İstanbul 1 Numaralı kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyelerine göre alandaki kalıntılar plan vermiyor, küçük boyutlu olduğu anlaşılıyor ve süreklilik arz etmediği görülüyordu. Bu yorum Kurul'dan inşaatın devam etmesi kararını çıkarttı.

İnşaat Makinleri durdurulduğunda iş işten geçmişti

Tarihi yapı kalıntılarının bulunduğu alan, inşaat makineleri ile kazılarak çalışmalara devam edildi. Bir süre sonra inşaat makineleri bilinmeyen bir nedenle durduruldu. Kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kurul Kararı'nın yeninden gözden geçirilmesi için kazıları durdurduğu iddia ediliyordu. 

Ama artık çok geçti. Çünkü inşaat makineleri kısa süre içinde alanın yüzerindeki tüm arkeolojik kalıntıları yerle bir etmişti. Arkeolojikhaber.com'un çektiği fotoğraflarda inşaat makinelerinin sözde plan vermeyen arkeolojik kalıntıları nasıl yok ettiği net olarak görülüyor.

Şimdi Koruma Kurulu haklı. Çünkü sayelerinde alandaki arkeolojik kalıntılar artık plan vermiyor!

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar