Osmanlı döneminde oyuncakçılığın merkezi konumundaki Eyüp, malzeme temini için çok uygun bir yerdeydiİ Oyuncak yapımında kullanılan kil, Alibeyköy ve Kâğıthane derelerinden; deri, bağırsak ve yün Sütlüce’deki mezbahadan; ahşap ve tenekeler Eminönü ve…
Edirne'nin Yeni Sarayı olarak bilinen Saray-ı Cedide-i Amire alanında süren arkeoloji kazılarında has bahçeye açılan kapının toprak altında kalan duvarları gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.
Antalya'da Patara Örenyeri'nde ortaya çıkarılan Osmanlı'nın Afrika'daki topraklarıyla iletişim için kurduğu istasyon, restorasyon çalışmalarının ardından müze haline dönüştürülerek ziyarete açılacak.
Azerbaycan Milli İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü arşivinde Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait mülkname bulundu. Kanuni'nin tuğrası bulunan, divani hatla Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınan belge, Anadolu ve Rumeli'de bazı kişilere padişah…
Parion Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, Kemer köyünün Türk ve Rum nüfusunun uzun yıllar birlikte yaşadığı önemli bir yer olduğunu anlatan Keleş,…
Sürgünde, Osmanlı Hanedanlığı'ndan birçok aile üyesinin intihar ettiğini söyleyen Mourad, 'Biz vatansever insanlarız, ülkemizin düşman işgalinden kurtulmasını bizler de çok istedik. Osmanlı Hanedanlığı üyeleri, Kurtuluş Savaşı sonrası sürgüne…
Adana'nın Ceyhan ilçesine 12 kilometre mesafede yer alan, 1700'lü yıllarda Hüseyin Paşa tarafından inşa edilen Kurtkulağı Kervansarayı'nın Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restorasyonunun yapılmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, turizm projesi…
Sabancı Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hakan Erdem, Yunus Emre Enstitüsünün Londra Şubesinde Osmanlı Sultanı 3. Selim'in dönemini konu edinen konferans verdi.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Büyük Park olarak tanınan tarihi Osmanlı mezarlığında arkeolojik kazıları yapılacağını belirten Arkeolog Adnan Muftarevic, mezarlığın Fatih Sultan Mehmed döneminden kalma Gaziler Yolu'nun üzerinde bulunduğuna…
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içerisinde bulunan ve Osmanlı döneminde Sultan 5. Murad’ın av köşkü olarak kullandığı tarihi yapının restorasyonu tepki çekti. Sosyal medyada köşkün yeni ve eski halinin fotoğrafları paylaşılarak restorasyona…
Çanakkale'deki operasyonda kaçak kazı yapan definecilerin, 1700'lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Osmanlı hamamı ve mezar kalıntılarına ulaştıkları ama define bulma ümidiyle tarihi yapıları parçadıkları anlaşıldı. 8 defineci hakkında yasal işlem…
Türk Yahudilerinin, Osmanlı sınırları içindeki 500 yıllık yaşamları boyunca giydikleri kıyafetleri konu edinen 'Osmanlı'da Yahudi Kıyafetleri' sergisi, 4 Kasım 2019 tarihinde İzmir’de Portekiz Sinagogu’nda açılacak. İzmir Sefarad Kültür Mirası…
Londra Yunus Emre Enstitüsünün Bir Tutam Anadolu (A Pinch of Anatolia) projesi ile Anadolu’nun 13 bin yıllık yemek tarihi İmgiltere'de tanıtıldı, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yemek kültürleri ile Dünyanın En Eski Mutfağı: Anadolu’dan Yemek Hikayeleri…
İZDOB, 5. Murad balesini ilk kez sahneledi. Osmanlı hanedanı torunlarından Osman Osmanoğlu da balenin prömiyerini izledi ve dedesinin dedesi Sultan 5'inci Murad'ın bestelerini duymaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
İzmir Devlet Opera ve Balesi bu sezon sergileyeceği iki perdelik 5. Murad balesinin genel provasını başarı ile gerçekleştirdi
Çevre tarihi üzerine akademik çalışmalar yürüten Dr. Semih Çelik, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Arka Oda Toplantıları’nda Osmanlı’nın İlk Doğa Tarihi Müzesi'ni anlatacak.