Kıbrıs'ın Trodos Dağlarında yeni arkeolojik keşif

Kıbrıs'ın Trodos Dağlarında yeni arkeolojik keşif

Yeni arkeolojilk buluntulardan hareketle, Kıbrıs'ın Troodos Dağları'da neolitik çağlardan itibaren yerleşik yaşam olabileceği iddia ediliyor.

Kıbrıs'ın güneybatısında,  Kıbrıs Rum Kesimi bölgesinde geniş alana yayılan Trodos Dağlarında (Karlıdağ -  Troodos Dağları) neolitik yerleşim alanı keşfedildiği açıklandı.

Selanik Aristoteles Üniversitesi (AUT - Aristotle University of Thessaloniki) tarih ve arkeoloji bölümü araştırma ekibi tarafından keşfedilen neolitik alandaki kazılarda; taştan yontulmuş taşlama aletleri, pikrolit süs eşyaları ve muhtelif hayvan kemikleri bulunduğu belirtildi.

Cyprus-mail.com sitesinin haberine göre; Rhoudias bölgesinin Baf Kazasındaki Xeros Nehri'ne bakan Trodos Dağları güney eteklerinde gerçekleştirilen kazılar AUT öğretim üyelerinden Profesör Nikolaos Efstratiou'nun başkanlığında gerçekleşiyor.

Yen keşfedilen neolitik alan, daha önce avcı-toplayıcı gruplara ait izlerin bulunduğu Ayios Ioannis / Brescia-Rhoudias adlı arkeolojik alana metrelerle ifade edielecek kadar yakın. Bu nedenle yeni arkeolojik alana Ayios Ioannis/Brescia-Ano Rhoudias adı verildi.  Her iki alandaki arkeolojik kazıları da aynı ekip yapıyor.

İlk arkeolojik buluntularına göre tarım yerleşimi

Kıbrıs Rum Kesimi Antik Eserler Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına göre; yeni keşfedilen Ayios Ioannis / Brescia-Ano Rhoudias arkeolojik alanının ilk arkeolojik buluntularına göre bir tarım yerleşimi. Ancak kapsamı ve kesin nitelikleri hakkında hâlâ araştırma yapılıyor.

Yetkililer;  “Bu yeni kanıt, tarihöncesinde Kıbrıs'ın dağlık hinterlandının ovalar ve kıyılar kadar önen arz ettiğini gösteriyor. Daha önceki arkeolojik araştırmalarda daha geniş alanda bulunan taş aletler ve vazolar bulunmuştu. Ancak o buluntular bu alanda yerleşik alan olduğunu söylemek için yetersizdi. Şimdi arkeologların tahminini doğrulayan bulgular daha fazla. Anlaşılıyor ki  Troodos dağları tarih öncesi dönemlerde de  sadece mevsimsel yaşam sürülen ve avlanmak gibi sınırlı faaliyetler yapılan bir alan değildi. Bu alanda çiftçilik ve hayvancılık yapan yerleşik insanlar da vardı. Kıbrıs'ın dağlık bölgelerdeki tarih öncesi yaşam izlerinin araştırma ekiplerimiz tarafından ortaya çıkarılması, arkeolojide yeni bir sayfa açıyor. Kıbrıs'ın dağlık kesimlerinde daha önce sadece mevsimsel avcı-toplayıcıların bulunduğuna dair inançlar bu bulgularla yıkılıyor" dediler.



Arkeologlar daha önce ellerindeki bulgulara göre; adanın neolitik döneminde (10,000 - 6,000 BC) dağların avcı-toplayıcı grupları tarafından tekrar tekrar ziyaret edildiğini belirtiyorlardı. Ana yerleşim alanları sahiller olan grupların dağlara mevsimlik olarak çıktığı varsaylıyordu. Ancak en son keşiflere göre, alanda daimi yerleşim süren insanların da olduğu tahmin ediliyor. Varsayımın kesnleşmesi için yeni prehistorik siteden çıkan bulguların kesin tarihlemesi bekleniyor.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar